Fit & Gezond

Waarom lukt het niet altijd even goed als ik masturbeer?

Ik (61) weet dat seks meestal iets is voor twee personen, maar een vergeten groep zijn de alleenstaanden. Als ik masturbeer, laat een orgasme soms lang op zich wachten. De ene keer komt het al na enkele minuten, de andere duurt het een half uur. Als het te lang duurt, neemt de erectie soms af en komt ze ook weer terug. Is er iets mis?

Een moedige vraag. Je hebt gelijk: alleenstaanden zijn een vergeten groep. Als je iets leest over seks, dan lijkt het alsof iedereen een vaste partner heeft. Dat is natuurlijk niet waar. Sterker nog: onze maatschappij telt steeds meer seksuele singles. Heel wat mensen vinden gewoon niemand met wie ze een relatie willen beginnen, alle datingsites en relatiebureaus ten spijt. Daarnaast zijn er diegenen die hun partner hebben verloren aan een ziekte, een ongeval of relatieproblemen. En dan heb je nog alle mannen en vrouwen van wie de partner weigert te vrijen. Of er niet toe in staat is. Zij hebben dan wel een relatie, maar op seksueel vlak zijn ze even alleenstaand.

Ook al heb je geen partner, het verlangen naar seks blijft. Niet alleen naar de daad, maar ook naar de gevoelens die erbij horen. Masturbatie is een praktisch alternatief. Maar tegelijk ligt het moeilijk als gespreksonderwerp. En zeker niet alleen bij de oudere generaties. Uit recent onderzoek blijkt dat masturberen bovenaan de lijst staat met seksuele onderwerpen waarvoor ook jongeren zich generen. Hoewel het waarschijnlijk de meest beoefende vorm van seks is, hoor je er dus heel weinig over.

Problemen met masturbatie lijken al helemaal niet te bestaan, terwijl ze juist heel vaak voorkomen. In jouw geval zou het kunnen dat er iets lichamelijks mis is. Het kan zeker nooit kwaad om naar de dokter te gaan. In ieder geval kan je leeftijd er voor zorgen dat je lichaam trager reageert. In vergelijking met vroeger heb je meer tijd en meer prikkels nodig om seksueel op gang te komen. Dat is trouwens ook meestal wat maakt dat mensen niet tevreden zijn over masturbatie: ze zijn gewoon niet opgewonden genoeg.

Als je echt iets wilt hebben aan masturbatie, dan moet je ermee omgaan als echte seks, die echte aandacht verdient. Je moet investeren om het (zelf)bevredigend te houden. Vaak masturberen mensen snel snel, op momenten dat ze zich gefrustreerd voelen. Zeker bij mannen is dat zo. Op zich is daar niks mis mee, maar als dat het enige is, dan wordt het al gauw vervelend. De fysieke stimulatie (het rukken) zorgt er uiteindelijk wel voor dat je ejaculeert, maar bevredigende seks, met een intens orgasme is toch iets anders.

Als dat je doel is, maak er dan je werk van. Neem je tijd en kies een prettige omgeving: eentje waarin je jezelf veilig voelt en je weet dat je niet gestoord wordt. Fantaseer, net als bij seks met een partner, vooraf over wat je zult doen. Zoek spullen bij elkaar die je opwinding verhogen: dat kan bijvoorbeeld je favoriete porno zijn, maar ook lakens die goed aanvoelen, glijmiddel of een bepaalde geur. Experimenteer met verschillende manieren om jezelf te strelen voor je jezelf laat klaarkomen.

En spring achteraf niet onmiddellijk recht om de zakdoekjes op te ruimen en de afwas te doen, maar blijf nog wat nagenieten. Iets wat je ook eens kunt proberen, zijn kunstvagina's of opblaaspoppen. Ik weet het: voor de meeste mannen is het geen evidente stap. Onze maatschappij zit wat dat betreft raar in elkaar. Als vrouwen een vibrator gebruiken, dan is dat zogenaamd stout, sexy, vrijgevochten en bevredigender dan seks met een man. Als mannen een kunstvagina gebruiken, dan is dat zogenaamd zielig, ziek en een flauw afkooksel van seks met een vrouw. In wezen is er nochtans geen enkel verschil. En wie weet is het wel een ontdekking.

Alexander Witpas is seksuoloog en criminoloog. Hij werkt voor het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en hij heeft een praktijk in Antwerpen.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees