Oud-premier kan groot pakket aandelenopties van AB InBev verkopen

Dehaene strijkt vandaag 3 miljoen op

Dehaene strijkt vandaag 3 miljoen op

Foto: Photo News

Voor Jean-Luc Dehaene is het vandaag 'jackpotday'. Een groot pakket aandelenopties van AB InBev vervallen. Hij kan bijna 3miljoen euro opstrijken.

Oud-premier Jean-Luc Dehaene (CD&V) ziet vanaf vandaag zijn lange wachten beloond. Het belangrijkste onderdeel van zijn riant optieprogramma bij brouwer AB InBev vervalt. Hij kan bij het opengaan van de beurs een pakket opties (85.928 stuks) op de markt verkopen. Op basis van de slotkoers van afgelopen vrijdag (55,10 euro) gaat het om een jackpot van 2,87 miljoen euro. Dehaene kan die centen belastingvrij opstrijken. Het gaat om geld dat hij kreeg als 'extraatje' als onafhankelijk bestuurder van 's werelds grootste brouwer.

De vraag is wat Dehaene vandaag op de beurs gaat doen? Gaat hij de schijf opties nu al uitoefenen en de bijna 2,9 miljoen euro opstrijken of wacht hij nog even? Dat kan omdat ze nog uitoefenbaar zijn tot eind april 2014. Als hij denkt dat de aandelenkoers van AB InBev de komende twee jaar verder zal stijgen, kan hij beter wachten. Op aandelenopties zit immers een forse hefboomwerking.

Zo steeg de waarde van het bieraandeel sinds begin dit jaar wel met 16,5 procent, maar door de hefboomwerking steeg de waarde van (al zijn) opties met een derde. Hoe lager de uitgifteprijs van de opties, hoe sterker de hefboomwerking.

Concreet: het pakket opties dat Dehaene vandaag kan verzilveren was eind december slechts 2,19 miljoen waard. Die waarde is ondertussen al opgelopen tot 2,87 miljoen euro. Zelfs als Dehaene zichzelf en zijn gezin vandaag trakteert op de bonus, dan houdt hij nog altijd een aardig appeltje voor de dorst achter de hand. Zijn resterende opties zijn op basis van de slotkoers van vrijdag 1,4 miljoen euro waard.

Sommige analisten zien de koers van AB InBev verder stijgen, wat bekent dat Dehaene beter kan wachten. De grootste optimist (een analiste van Grupo Santander) hanteert een koersdoel van 64 euro. Tegen die prijs zijn alle opties van Dehaene 5,75 miljoen waard.

We zullen nooit weten welke beslissing Dehaene vandaag genomen heeft. Insiders die aandelen in een beursgenoteerd bedrijf verzilveren, moeten dat normaal melden bij de beurswaakhond. Maar omdat de oud-premier geen bestuurder meer is, is hij vrijgesteld van die meldingsplicht.

Dehaene maakte in oktober bekend dat hij zijn vergoeding als Dexia-bestuurder laat vallen als gevolg van de val van Dexia.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees