Mode

Klassiek scheren met open mes is helemaal terug

Koen Fasseur
Foto: © koen fasseur

ANTWERPEN - Scheermesjes mogen er dan almaar gesofisticeerder uitzien, steeds meer mannen scheren zich opnieuw op grootvaders wijze: nat en met een ouderwets open mes. Robert Chevalier organiseert scheercursussen en kan de vraag amper nog bijbenen.

De Koordenwinkel in Antwerpen is een piepklein en heerlijk ouderwets winkeltje waar al generaties lang koorden, messen en slijpmateriaal uitgestald liggen. Hier worden jongensdromen werkelijkheid. Het meest gevraagde product in de Koordenwinkel zijn al lang geen koorden meer, maar scheermessen. Geen gesofisticeerde wegwerpmesjes met micropulsering en gladscheerstrips die aloë vera afgeven, wel ouderwetse open messen.

Omdat het verre van eenvoudig is om jezelf te scheren met een open mes, zijn Ingeborg Holthof en haar man Robert Chevalier van de Koordenwinkel enkele jaren geleden ook gestart met scheercursussen. 'We vonden het jammer dat klanten vol enthousiasme een scheerset kwamen kopen en die teleurgesteld weer moesten opbergen omdat ze er niet mee overweg konden', vertelt Chevalier. Dat gebeurde steeds vaker sinds mensen ook via het internet een bestelling plaatsen bij de Koordenwinkel. Het Antwerpse winkeltje is een van de weinige zaken die zo'n uitgebreid gamma van scheermessen verkopen. Klanten uit Nederland en Duitsland, tot zelfs uit Australië en Japan bestellen hun scheergerief hier.

De scheercursussen zijn de jongste tijd zo populair dat Robert en Inge de vraag amper nog kunnen bijbenen. 'Sinds kort geven we niet alleen meer cursussen in heel België, maar ook in Amsterdam', vertelt Chevalier.

Bijna een peeling

Wat de voordelen zijn van een open scheermes? Je scheert zeer dicht op de huid en daardoor neem je de dode huidcellen weg. Je krijgt bijna het gevoel van een peeling. 'Je voelt je beter en jonger na zo'n scheerbeurt', vindt Chevalier. In veel gevallen verdwijnen huidirritaties door het gebruik van een hygiënisch open scheermes. Maar ook het milieu vaart er wel bij want een klassiek open scheermes gaat, als je er de nodige zorg aan besteedt, een leven lang mee.

Benodigdheden voor gladde jongens zijn een open scheermes, een kwast (met varkenshaar of dassenhaar) om in te zepen, een hangriem voor het onderhoud en milde scheerzeep. 'Scheerschuim of scheergel uit de supermarkt is agressief. Om huidirritaties te vermijden, kies je beter een zo mild mogelijke zeep.'

Scheergerief is er in alle prijsklassen. Voor het eenvoudigste, halfhol geslepen scheermes betaal je ongeveer 50euro. Voor een zingend scheermes -het allerdunste mes, waarmee je exact hoort wat er zich voordoet tijdens de scheerbeurt- betaal je al gauw ettelijke honderden euro's.

Open scheren vereist een zekere behendigheid. Het duurt enkele maanden voor je er helemaal mee weg bent. De scheercursus van de Koordenwinkel duurt vier lesavonden en vraagt thuis stevige oefening.

'Vroeger gingen jongetjes die amper haar hadden naast vader staan en deden hem na. Tegen de tijd dat ze zelf stevige baarden kregen, hadden ze zoveel ervaring dat ze zichzelf moeiteloos konden scheren', vertelt Robert Chevalier. Volwassen mannen die nu willen overschakelen op open scheren, moeten alles van vooraf aan leren omdat één of twee generaties geen open scheermes meer gebruikt hebben.

Voor een scheerbeurt begint, hou je eerst een handdoekje onder de warmwaterkraan en druk je het tegen je gezicht. Zo komen de baardhaartjes letterlijk naar buiten en kun je ze na het inzepen gemakkelijker afscheren. Vervolgens afspoelen met water en een tweede keer scheren, maar dan in opwaartse beweging, tegen de baardrichting in.

Vorm van luxe

En hoe het komt dat mannen zich opnieuw massaal bekeren tot open scheren? 'Het is een vorm van luxe en van kwaliteit. Verzorgingsproducten voor mannen scheren hoge toppen de jongste tijd. Daarbij komt de trend om naar eenvoudige en milieuvriendelijke producten te zoeken. Daar past open scheren helemaal in', aldus Robert Chevalier. 'Bovendien is een scheerbeurt 'smorgens een klein ritueel. Ik zou het niet meer willen missen.'Voor scheercursussen

(vier lesavonden) kun je terecht bij de Koordenwinkel in Antwerpen: www.koordenwinkel.be of

tel. 03-233.24.42.

Een cursus kos 85euro.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees