Provinciebestuur wil sport en fitheid promoten

Voedingsdriehoek is basis van nieuw spel

ZWEVEGEM - De provincie heeft in samenwerking met de Burensportdienst voor alle West-Vlaamse sportdiensten een (groeps)spel bedacht, dat promotie voert voor sport, fysieke fitheid en gezonde voeding. Uitvinder Stefaan Lefevere baseerde zich daarvoor op de gegevens van de Voedingsdriehoek.

Elke sportdienst van een West-Vlaamse stad of gemeente krijgt het spel Fysieke Fitheid gratis aangeboden. Het is de bedoeling dat het tijdens sportkampen of -klassen en aan de sportacademies door monitoren en/of lesgevers wordt gebruikt.

Jongeren die er kennis mee maken en het ook spelen, krijgen op die manier basisinformatie ingelepeld over gezonde voeding, fysieke paraatheid en heilzame sportbeleving.

Informatie

Stefaan Lefevere: ,,Het spel wordt gespeeld vanaf minimum 4 jongeren tot maximaal 120. In totaal kunnen 50 groepen er in één keer aan deelnemen. Op basis van de Voedingsdriehoek - die alle voedingsmiddelen volgens soort of aard samenbundelt in een driehoek - moeten de spelers opdrachten uitvoeren. Welke dat zijn, moeten ze zelf uitmaken door aan een rad te draaien. De wijzer valt op een bepaalde kleur en geeft aan welk soort van opdrachtenkaart de jongere moet nemen. Daarop staat zijn of haar opdracht te lezen. Bedoeling is om aan de hand van alle opdrachten eerst de Voedingsdriehoek samen te stellen.''

De verschillende West-Vlaamse sportdiensten hebben het spel intussen ontvangen of kunnen het nog altijd aanvragen bij de Burensportdienst. Speciaal voor begeleiders en lesgevers is er ook een handleiding op de markt. Elke dienst ontvangt van de provincie ook een elektronische nieuwsbrief.

Gedeputeerde Marleen Titeca-Decraene (CD&V): ,,Op die manier bereiken wij zeker ons doelpubliek: de sportende jongeren die vooral tijdens vakantieperiodes aan kampen en dergelijke meer deelnemen. Via de diverse sportdiensten krijgen wij ook een beeld van de fysieke paraatheid van de jongeren.''

Burensportdienst, voorzitter Mieke Depoortere, p/a Sportpunt Zwevegem, Bekaertstraat 4, 8550 Zwevegem, 056-76.58.00, fax 056-76.58.01. E-mail: mieke.depoortere@zwevegem.be.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio