Voor elke dode een verdachte

De Egyptische politie zit niet stil na de aanslagen op Sharm el-Sheikh. Dat deed ze na twee aanslagen in 2004 ook niet. Toen vlogen drieduizend mensen in de cel.

Na de drie bomaanslagen in Sharm el-Sheikh zijn bijna honderd mensen opgepakt. Dat is zowat één verdachte per dodelijk slachtoffer. Maar daarom zit het Egyptische gerecht nog niet op het juiste spoor. Bronnen bij de veiligheidsdienst zeggen dat geen enkele arrestant rechtstreeks betrokken was bij de aanslagen. De politie vermoedt dat er vier daders waren, van wie er nog drie voortvluchtig zijn. Alleen de aanslag op het Ghazala Gardens Hotel was het werk van een zelfmoordterrorist.

Het onderzoek richt zich nu ook op een mogelijk verband met de aanslagen op Egyptische steden Taba en Ras Shitan in oktober 2004. Toen kwamen 34 mensen om, onder wie twaalf Israëli's. Het gematigde Egypte is een goede buur van Israël, iets wat radicale moslims Egypte erg kwalijk nemen.

Na de aanslagen op Taba en Ras Shitan pakte de Egyptische politie drieduizend mensen op. Een aantal van die verdachten is dit weekend opnieuw van de straat geplukt. Van die drieduizend zitten nog altijd rond de tweehonderd verdachten vast. Wie vrijkwam, vertelde dat er in de gevangenis flink werd gefolterd. De aanslagen op Sharm el-Sheikh zouden een wraakactie zijn tegen de massale arrestaties en martelpraktijken. Zo staat het toch in de verklaring op het internet van de Abdullah Azzam Brigades. Die organisatie eiste ook de aanslagen op Taba en Ras Shitan op.

De Brigades zijn niet alleen om de terreur in Sharm el-Sheikh op te eisen. De rol van de Brigades in aanslagen wordt zelfs in een fax aangevochten door de Heilige Strijders van Egypte , een nieuwkomer in terreurland. (TdL)

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees