(Voedsel)veilig barbecuen

Zomer = barbecue, maar wil je dat je gasten zich 's anderendaags nog altijd kiplekker voelen, dan hou je het best rekening met een aantal zaken.

Maak het barbecuerooster vooraf grondig schoon en laat het even verhitten voor je er vers voedsel op legt.

Leg op het rooster geen rauw vlees vlak naast vlees dat (bijna) gaar is. Rauw voedsel bevat altijd een aantal kiemen. Was daarom ook altijd je handen met zeep nadat je rauw vlees of rauwe vis aangeraakt hebt. Als je vlees of vis op houtskool roostert, smelt het vet dat erin zit. Dat afdruipende vet komt in contact met een zeer heet oppervlak en doet schadelijke PCA's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) ontstaan, die samen met de rook op het voedsel terechtkomen. Hoe groter de afstand tussen houtskool en rooster, hoe minder PCA's kunnen worden afgezet. Let er daarom ook op dat vlees of vis nooit in direct contact komt met de vlammen.

Gebruik alleen zeer verse producten en haal ze pas uit de koelkast als ze direct op de barbecue kunnen. Zorg ervoor dat vlees, vis en gevogelte ook vanbinnen gaar zijn. Dikke stukken kunnen eventueel in de microgolfoven worden voorgegaard. Leg het gebakken voedsel nooit terug op de schotel waarop ze rauw gelegen hebben. Gebruik ook nooit hetzelfde mes voor en na.

Laat voedsel nooit in de zon staan.

www.gezondheid.be

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees