,,Liever piekfijne afwerking dan meer vierkante meters''

De keuze van architect en stadsmus Bruno Vanbesien

Wonen in de stad was een evidentie voor architect Bruno Vanbesien en zijn vriendin Derkje. De stad bruist, de stad leeft. De stad heeft alles wat - zeker jonge - mensen nodig hebben. ,,We zijn vooral blij omdat we zonder auto kunnen leven'', zegt Bruno. ,,Soms blijft de auto een week staan.'' Het koppel vond een huis op een boogscheut van het Zuidstation. Het huis was oud, met een klassieke opbouw, en had al haar karakter in voorgaande verbouwingen verloren. Het was groot genoeg om er drie appartementen in te maken met daarboven nog een duplexflat, waar het koppel nu zelf woont. De vele trappen zijn een nadeel, het panoramische uitzicht over de stad is dan weer een absoluut voordeel.

Achtergevel opengemaakt

Aan de voorgevel mocht nauwelijks worden geraakt. Achteraan waren wel mogelijkheden. De architect kreeg de toestemming om de achterzijde van het dak open te maken en een stuk bij te bouwen. Op een paar balken na bleven weinig originele elementen behouden. ,,Ik ben niet iemand die alles wil houden omdat het oud is'', zegt Vanbesien. ,,Alleen als de kwaliteit goed is en het bij het concept past, interesseert het mij.''

Centraal in het ontwerp staat het terras. Twintig vierkante meter buitenruimte die het verschil maken tussen een tijdelijke woonst en een woning die echt leefbaar is. ,,Op een zwoele zomeravond wil je buiten eten'', zegt Vanbesien. ,,Meer dan dat moet het niet zijn, maar je moet het wel hebben. Dat is vaak het probleem in Brussel. Wij hebben niet echt groene vingers. Voor ons is dit terras perfect. Je kunt er alles wat je in een tuin kunt, behalve voetballen.''

Het terras sluit met een schuifraam op de keuken aan. Omdat het ingesloten ligt, is er nauwelijks wind en kan het raam open van zodra het weer iets zachter wordt. Meteen is dan de leefruimte twintig vierkante meter groter. Een originele vondst is de tafel die van terrasplanken is gemaakt en een visuele eenheid vormt. De nabijheid van de keuken is uiteraard een grote troef. Centraal in de flat staat een blok waarin een aantal keukenfuncties, toilet en bergplaats zitten, alles discreet afgesloten met in het vlak verwerkte deurtjes.

Zwevend ligbad

Boven vind je de werk- en slaapplek. Omdat vaak veel ruimte wordt opgeofferd aan een trap, bedacht Vanbesien een uiterst lichte trap met zwevende metalen treden die in de muur verankerd zitten. Hoewel de tweede verdieping klein is, zijn er toch vier duidelijk te onderscheiden plaatsen. Bureau, slaapkamer, badkamer en logeerkamer-berging. Het bureau en de slaapkamer geven met een vide uit op de leefruimte. De glazen balustrade houdt alles licht. De hoge dakvlakramen zorgen ervoor dat het licht tot ver op de verdieping valt. Achteraan zit een bergplaats met ingebouwde kasten. Daarboven is een dubbele slaapplaats gemaakt: een soort slaapkast die doet denken aan een oude bedstee. De slaapkamer is een eenvoudige, witte ruimte met niet meer dan een lattenbodem en matras.

De badkamer is een verbazend staaltje van inventiviteit. Tegen de wand een lang tablet waarin lavabo én ligbad zijn ingewerkt. Wie een bad neemt, zweeft in de ruimte. Een houten blok vormt het opstapje. De knalgroene muur versterkt het wat absurde gevoel.

Op amper 90 m2 weet Vanbesien een fraaie woonplek te realiseren. Door in hoofdzaak basiskleuren te gebruiken en de merbau parketvloer in de hele flat te laten doorlopen, voelt de flat ruim aan. Het appartement is ook piekfijn afgewerkt en dat is een bewuste keuze. ,,Vaak wordt het budget uitgedrukt in aantal vierkante meters'', zegt de architect. ,,Ik hecht meer belang aan de afwerking. Omdat het een veel beter gevoel geeft om in een afgewerkt huis te wonen. Daar kan geen extra vierkante meter tegen op.''

www.brunovanbesien.be

Corrigeer
.

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees