Planckendael verliest geliefde koala

Planckendael verliest geliefde koala

Alkina met haar jong Bungle Bungles was de lieveling van de Planckendael-bezoekers. Foto: © INGE VAN DEN HEUVEL

MECHELEN - Dierenpark Planckendael is in diepe rouw gedompeld want zondagnamiddag overleed Alkina, een geliefd koalavrouwtje van 9 jaar oud. In vrijheid kunnen koala's tot 14 jaar oud worden, in gevangenschap soms wel 20 jaar. De publiekslieveling Alkina verliet het dierenpark veel te vroeg, maar ook al probeerden de verzorgers haar met gemalen eucalyptus in leven te houden, het kon niet meer baten.

Vorige week stelden de verzorgers van het dierenpark vast dat Alkina zeer slecht at. Na bloedonderzoek stelde men vast dat haar fysieke conditie zeer zwak was en al snel had Alkina niet meer de kracht om op haar tak te blijven zitten. De verzorgers hielden haar nog enkele dagen in leven met gemalen eucalyptus, maar zondagnamiddag overleed het 9-jaar oude koalavrouwtje in de armen van haar verzorger. Na autopsie bleek dat de koala gezwollen lymfeklieren en zweertjes op haar darmen had, maar wat de precieze doodsoorzaak is, kon nog niet met zekerheid worden vastgesteld.

Verleden en toekomst

Alkina werd in oktober 1995 geboren in de zoo van San Diego en verhuisde in april 1999 naar Planckendael waar ze drie vrouwtjes grootbracht. Eentje stierf na 15 maanden ten gevolge van darmzweren en de twee andere vertrokken naar bevriende dierentuinen als kweekvrouwtjes. Momenteel heeft Planckendael nog twee koala's, waarvan Ditji Toda, die vorig jaar uit Lissabon overkwam, als vrouwtje bijna geslachtsrijp is. De hoop van Planckendael rust dan ook op haar schouders. Samen met het mannetje dat in het dierenpark nog aanwezig is, moet ze voor een nageslacht zorgen. Of dat gaat lukken is maar zeer de vraag, want kweken met koala's is geen eenvoudige opgave.

(GDB)

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio