Gentse Feesten beginnen met stormloop op verplichte toegangsbandjes

NOODPLAN VOOR CLOUSEAU

NOODPLAN VOOR CLOUSEAU

Foto: © Lieven Van Assche

GENT - Wie op 21juli het concert van Clouseau op het Sint-Baafsplein wil bijwonen, moet daarvoor op de eerste dag van de Gentse Feesten een toegangsbandje ophalen. Twintig procent van die bandjes zijn gereserveerd voor Gentenaars. ,,Wie geen bandje heeft, komt er niet in. Wij zullen hen doorverwijzen naar andere pleinen'', zegt organisator Ivan Saerens.

Omdat de organiserende vzw Onder De Draak voor het optreden van Clouseau een overrompeling vreest, werd een indrukwekkend veiligheidsplan opgemaakt. Gisteren werd het voorgesteld. ,,In het plan zit meer dan acht maanden werk'', zegt Ivan Saerens van Onder De Draak.

Voor het eerst in de geschiedenis van de Gentse Feesten zal je op voorhand een toegangsbandje moeten bemachtigen om het concert te mogen bijwonen. De bandjes worden uitgedeeld op de eerste dag van de Gentse Feesten. Op 16 juli vanaf 12 uur kan je er aan de VIP-tent op het Sint-Baafsplein een ophalen.

,,Twintig procent van onze toegangsbandjes reserveren we voor Gentenaars'', zegt Saerens. ,,Wie aan de hand van zijn paspoort kan aantonen dat hij in Gent woont, mag in een aparte rij aanschuiven. Per persoon kan je maximaal twee toegangsbandjes krijgen. Reserveren is niet mogelijk. Wie er een wil, moet op 16 juli naar het Sint-Baafsplein komen. Wij kiezen ervoor om de toegangsbandjes gratis weg te geven. Daar mag wel een zekere inspanning tegenover staan.''

Blijven drummen

Op 21 juli wordt het Sint-Baafsplein helemaal afgesloten. De enige toegang komt naast het belfort, langs de kant van de Belfortstraat. ,,De afsluiting gebeurt met hoge Heras-hekkens met zwarte doeken over. Op die manier sluiten we ons plein ook visueel af en voorkomen we dat er mensen aan de hekkens blijven drummen om toch een glimp van het concert op te vangen. Om 18 uur maken we het plein helemaal leeg, inclusief de terrasjes van de horecazaken. Enkel mensen met een toegangsbandje mogen blijven in een zone voor het podium.Vanaf 18.30 uur laten we iedereen die een bandje heeft, binnen. Eens op het plein kan je er niet meer af. Aan de uitgang worden de bandjes namelijk doorgeknipt.''De toegangsbandjes worden enkel ingevoerd voor het concert van Clouseau. Voor de optredens van Eddy Wally, Natalia en mogelijks Sioen wordt ook een massa volk verwacht, maar daar blijven de veiligheidsmaatregelen beperkt tot het visueel afsluiten van het plein als het volstaat. Ivan Saerens: ,,Wij willen het systeem met de bandjes zeker niet veralgemenen. Door het plein af te sluiten scheppen wij zeker geen precedent. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook al op de Oude Beestenmarkt.''

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees