Donkere wolken boven TC West-Limburg

TESSENDERLO - De toekomst van het platform West-Limburg van Tessenderlo Chemie (TC) is niet onverdeeld zonnig, zo bleek op de aandeelhoudersvergadering in cc Het Loo. Voorzitter van de raad van bestuur Gérard Marchand meldde problemen in de PVC-sector en in de fijnchemie.

,,Het probleem is dat er onvoldoende rentabiliteit is'', aldus Marchand. ,,Bovendien liggen de personeelskosten hoog. In tien jaar tijd is de inflatie met zestien procent toegenomen en zijn de lonen met dertien procent gestegen.'' Volgens Marchand is er geen marge voor bijkomende loonsverhogingen.

Een ander probleem is de hoge elektriciteitskost in België. ,,Elektriciteit is voor ons een basisgrondstof. Eigenlijk is West-Limburg de slechtst mogelijke plaats om chloor te produceren. Moesten we herbeginnen, dan zouden we hier niet meer van start gaan.'' Marchand merkte op dat ook de milieu-investeringen zwaar doorwegen: ,,Er is voor al honderd miljoen euro geïnvesteerd in leefmilieu in West-Limburg''.

De voorzitter sloot niet uit dat men op termijn moet aanvaarden dat bepaalde afdelingen dicht gaan. Het rendement van de bedrijven in West- Limburg is zowat tot nul teruggevallen.

,,Het is onmogelijk te concurreren als in China andere regels gelden, de investeringen er vier keer minder kosten en de loonkosten maar één twintigste bedragen. De enige oplossing is de kosten drukken en de eisen matigen om de activiteiten zo lang mogelijk vol te houden en een groot deel van het bedrijf te redden. Zoniet dreigen pijnlijke beslissingen''. (PBVM)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio