Correctionele rechtbank verklaart zich onbevoegd

,,Mislukte huurmoord zwaar genoeg voor assisen''

,,Mislukte huurmoord  zwaar genoeg voor assisen''

Foto: © Hendrik De Rycke

TEMSE/ SINT-NIKLAAS/ WAASMUNSTER - Twee mogelijke huurmoordenaars uit Sint-Niklaas en Waasmunster die mislukten in hun opdracht om de ex-vrouw van een garagehouder uit Temse te vermoorden, en de garagehouder zelf die ze daarvoor 12.500 euro zou betalen en levenslang belonen, moeten volgens de correctionele rechtbank van Dendermonde voor moordpoging door een assisenjury worden berecht. De Gentse Kamer van Inbeschuldigingstelling verwees de drie enkel voor slagen en verwondingen naar de correctionele rechtbank waardoor ze maximum één jaar cel riskeerden. Maar de drie strafrechters in Dendermonde zijn het daarmee niet eens en verklaarden zich gisteren onbevoegd.

De feiten dateren van zondag 29 augustus 1999. In opdracht van garagehouder Walter Van H. (45) uit Temse reden de twee uitvoerders Kristof G. (33) uit Waasmunster en zijn halfbroer Stefan De C. (30) uit Sint-Niklaas die avond naar het huis van Greta De Beule (44) aan de Heimolenstraat 157 in Sint-Niklaas.

Walter Van H. leefde sinds 1998 gescheiden van haar. In de garage achter het huis baatte hij wel nog zijn carrosseriebedrijf uit. Kristof G. knapte er regelmatig klusjes op. ,,Walter was van plan een nieuw carrosseriebedrijf op te starten, maar door de echtscheiding stond het kapitaal geblokkeerd. Zijn ex-vrouw Greta stond in de weg. Walter zegde dat hij mij altijd dankbaar zou zijn indien ik haar wou vermoorden en dat heel mijn familie er goed bij zou varen'', verklaarde uitvoerder Kristof G. later aan de onderzoeksrechter.

Zondag 29 augustus was Walter Van H. bovendien met zijn kinderen naar Francorchamps gereden, en dat was een uitstekend alibi. Met een list dat hij uit de garage nog wat auto-onderdelen kwam ophalen, raakte Kristof G. omstreeks elf uur 's avond bij Greta De Beule binnen. Intussen was zijn halfbroer Stefan De C. langs de achterkant in de tuin geslopen.

Rubberen handschoenen

,,We sprongen bovenop haar. Er was afgesproken haar eerst twee pilletjes Rohypnol te doen inslikken en dan te verstikken met rubberen handschoenen'', biechtte Stefan De C. op. Maar de moord mislukte. Greta De Beule verzette zich hevig en slaagde erin om hulp te roepen. Waarop een buurman kwam opdagen.

Walter Van H. hield altijd vol dat hij nooit de opdracht gaf zijn ex-vrouw te doden. Hij wou ze enkel een pandoering laten geven. Maar ook dat spraken beide uitvoerders tijdens het onderzoek tegen. ,,Wij zijn duidelijk vertrokken met de opdracht Greta De Beule te doden'', bevestigden ze nog eens tijdens een confrontatie.

Onder meer daarom vonden de rechters dat dader en opdrachtgever voor assisen moeten komen. Het staat niet met zoveel woorden in het vonnis van de correctionele rechtbank van Dendermonde, maar tussen de regels valt te lezen dat de Kamer Van Inbeschuldigingstelling (KI) in Gent met haar beslissing wellicht enkel de overdrukke agenda van het Gentse assisenhof wou ontlasten. ,,Maar het is niet aan de rechtbank om zo vindingrijk te zijn dat hierbij elementaire rechtsregels worden verkracht, en dit uitsluitend met het doel een zaak niet voor het assisenhof te brengen'', aldus rechtbankvoorzitter Freddy Troch in het vonnis.

Volgens de drie Dendermondse strafrechters zijn alle voorwaarden voor verwijzing naar een assisenhof vervuld. Er was één het voornemen om een misdaad te plegen. Beide uitvoerders gaven uitdrukkelijk toe dat ze in opdracht van Walter Van H. de bedoeling hadden Greta De Beule te doden. Er kan geen twijfel zijn over de voorbedachtheid. En er was ook duidelijk een begin van uitvoering. De moord mislukte slechts door omstandigheden onafhankelijk van de wil van de daders.Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio