Gesjoemel MPI bewezen, maar verjaard

KORTRIJK - De zaak rond het gesjoemel bij het Katholiek Orthopedagogisch Centrum MPI De Lange Munte, BuSo De Kouter en het Centrum voor Gehoorrevalidatie in Kortrijk is verjaard. Dat besliste de correctionele rechtbank van Kortrijk gisteren, meer dan vijftien jaar nadat de eerste strafbare feiten zijn gepleegd. Hoofdbeklaagden Frans R., André V. en Eddy R. ontspringen daardoor op strafgebied de dans, maar moeten op burgerlijk vlak wel diep in hun portemonnee tasten om de slachtoffers te vergoeden.

Als hoofdbeklaagden zaten de voormalig directeur Frans R. (67), de voormalige voorzitter van de raad van bestuur André V. (80) en de ex-gedelegeerd bestuurder van het Centrum voor Gehoorrevalidatie Eddy R. (60) op het beklaagdenbankje. Ze werden verdacht van grootschalig financieel gesjoemel en subsidiefraude in de periode '89-'94 voor een bedrag van ruim 2 miljoen euro.

Vooral de drie hoofdbeklaagden gebruikten volgens het openbaar ministerie geld van de vzw's, waar ze een hoge functie bekleedden, voor snoepreisjes, restaurantbezoeken, de aankoop en verzekering van hun eigen wagens, drank en sigaren.

Ziekte van Alzheimer

De verdediging van de beklaagden, onder wie ook de schoonzoon en dochter van André V., administratieve kracht Rosa V. en boekhouder Paul L., hadden tijdens hun pleidooien op de verjaring aangedrongen. Volgens hen was dat al sinds februari 2005 het geval.

Frans R. ontkende tijdens diezelfde pleidooien bepaalde onregelmatigheden in de instellingen waarvoor hij verantwoordelijk was niet, maar hij heeft naar eigen zeggen nooit geld in zijn zakken gestopt. Als enige zat hij in 1994 gedurende drie maanden in voorhechtenis.

André V. is intussen tachtig jaar en lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Volgens zijn advocaat beschikt hij niet meer over de gezonde geest om zich in dit dossier nog te kunnen verdedigen.

Hoewel de verjaring voor de beklaagden betekent dat ze geen straf meer krijgen, zal de zaak vooral voor Frans R., André V. en Eddy R. nog zware financiële gevolgen hebben. Omdat de slachtoffers van de fraude zich voor de verjaringstermijn burgerlijke partij hebben gesteld, kregen ze van de rechter nog een fikse schadevergoeding. Voorlopig moeten ze met zijn drieën zo'n 811.000 ophoesten. Dat bedrag kan nog hoger oplopen, want sommige burgerlijke partijen kregen slechts een voorlopige schadevergoeding. Met de intresten erbij geteld zal de slotsom voor de drie hoofdbeklaagden het miljoen euro ruim overschrijden. ,,Er is al bewarend beslag gelegd op enkele onroerende goederen van de beklaagden'', gaf de advocaat mee.

(LSI)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio