Zeven jaar cel voor organisatoren van Nigeriaans prostitutienetwerk

KORTRIJK - Een Nigeriaans koppel uit Antwerpen dat tussen 1999 en 2001 in Nigeria jonge meisjes ronselde, in Kortrijk in de prostitutie stopte en met voodoopraktijken in hun macht hield, is gisteren veroordeeld tot elk een effectieve celstraf van zeven jaar en een boete van 50.000 euro. Hun voorbeeld kreeg navolging, want vrijgekochte prostituees werden op hun beurt madames en verdienden pakken geld aan Nigeriaanse meisjes die voor geld de liefde bedreven. Twee van de tien beklaagden werden vrijgesproken.

Een eerste doorbraak in de zaak kwam er in 2001 toen een Nigeriaanse prostituee naar de politie stapte en de misbruiken aanklaagde. Het onderzoek maakte duidelijk dat Oshua Evboifo (35) en haar man Edward Eguavoen (36) uit Antwerpen Nigeriaanse meisjes, op zoek naar een betere toekomst, naar België lokten, hen in studio's in de Handelskaai, Peter Benoitlaan of Sint-Jorisstraat in Kortrijk stopten en hen dwongen zich te prostitueren.

De meisjes moesten tijdens hun interview voor hun asielaanvraag vertellen dat ze van Sierra Leone afkomstig waren. Naar een land in burgeroorlog sturen ze niet zo snel meisjes terug, zo luidde de redenering.

Het geld dat de meisjes verdienden, moesten ze afgeven, tot ze hun afkoopsom van 45.000 dollar hadden terugverdiend.

Naast hun celstraf en boete wordt het koppel voor tien jaar uit hun rechten ontzet. De rechtbank beval ook hun onmiddellijke aanhouding omdat ze nog altijd banden hebben met hun thuisland en daar onroerende goederen bezitten.

Twee Nigeriaanse meisjes, Cynthia U. (26) en Rosemary O. (29) uit Kortrijk, konden gedeeltelijk uit de klauwen van het Antwerpse koppel ontsnappen omdat Wim V. (38) uit Waregem en Jimmy C. (52) uit Oostende, die verliefd op hen worden, hen voor 25.000 euro vrijkochten. Eens vrij begonnen de meisjes echter op hun beurt Nigeriaanse meisjes naar Kortrijk te halen om zich te prostitueren.

De meisjes kregen celstraffen van vier en drie jaar, waarvan de helft effectief, een boete van elk 25.000 euro. Wim V. kreeg twee jaar cel, waarvan de helft effectief en een boete van 25.000 euro.

Voor Jimmy C. luidde het vonnis 18 maanden effectieve celstraf en 25.000 euro boete. Omdat hij niet voor de rechter kwam opdagen, beval de rechter zijn onmiddellijke aanhouding, net zoals voor Rosemary O.

Klanten in studio's

Salamotu Mohammad (33), een Nigeriaanse vrouw uit Gullegem, kreeg zes jaar effectieve celstraf, een boete van 25.000 euro en tien jaar ontzetting uit haar rechten. Ook zij was naar België gekomen om haar geluk te beproeven, maar belandde in de raamprostitutie in Antwerpen. Daarna ontving ze in Kortrijk klanten op studio's. Na verloop van tijd begon ze ook landgenotes te halen om zich te prostitueren. Haar vriend Johan Pype (54) uit Gullegem hielp haar met het inrichten van de studio's en kreeg vier jaar cel, waarvan de helft effectief.

Een Kortrijkzaan die verschillende studio's aan de organisatoren van het prostitutienetwerk verhuurde, werd vrijgesproken, net zoals een Nigeriaan uit Gent.

(LSI)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio