Toegang tot klassiekers en grote ronden kan moeilijk worden

Lotto niet in WorldTour?

Er hangt een roze toekomst boven het nieuwe superteam van Omega Pharma-Quick Step. Maar wat met Lotto, dat het initiatief nam voor de breuk met Omega Pharma?Paul De Keyser

Bij Omega Pharma-Quick Step hoeven ze zich geen zorgen te maken over hun toekomst in de WorldTour. Onder hun beidjes houden ze wel genoeg tenoren en punten over om straks niet in de tocht te staan, zoals dat Quick Step vorig jaar nog overkwam. Pas eind november kregen Tom Boonen en co toen de zekerheid dat ze aan boord bleven op het hoogste niveau. Dat lot dreigt nu voor het Lotto-project van bezielers Marc Frederix en Marc Sergeant. Moesten Van den Broeck, Greipel, Vanendert, Roelandts en co met succes opgeëist worden door de afscheidnemende partner, dan dreigt de spoeling dun te worden. En de problemen groot, want wie niet tot de WorldTour behoort moet voor de klassiekers en de grote ronden rekenen op wildcards.

Sportieve en andere criteria

Het zou dus best kunnen dat ze bij Lotto de deur tegen de neus krijgen die ze eind april zelf openden. Het was immers de Nationale Loterij die besliste om niet langer scheep te gaan met Omega Pharma. 'De visies van beide partners op een toekomstig gezamenlijk project lopen uiteen', heette het toen vanuit Brussel. Dat was niet Belgisch genoeg. Marc Coucke nam er beleefd akte van, maar begreep het niet goed. Zeker niet toen hij de een na de ander zag overwaaien naar het Lotto-project. Ondertussen lijkt de wind echter gekeerd.

Wat is er nodig om toegang te krijgen tot die fameuze WorldTour, vraagt u zich af? Tegen 15 augustus moeten gegadigden een licentie aanvragen bij de Internationale Wielerunie (UCI). Op 20 oktober wordt vervolgens een sportief klassement gemaakt, op basis van de renners die in 2012 deel zullen uitmaken van het team. De top 15 van die stand voldoet aan de sportieve criteria voor de WorldTour. De nummers 16 tot 20 worden nog eens goed bekeken. Spelen er verzachtende omstandigheden? Renners bijvoorbeeld (genre Van den Broeck) die omwille van kwetsuur weinig punten sprokkelden, of ploegen die weinig kans kregen in het grote werk. Wie buiten de top 20 valt kan het meteen schudden voor de WorldTour.

De andere criteria die bepalen welke ploegen mogen meedraaien in de WorldTour zijn van ethische (al dan niet dopinggevallen en dito verleden), economische (financiële stabiliteit) en administratieve (tijdig voorleggen van bankwaarborg, etc.) aard.

Corrigeer