'Geen knappe vent zonder af te zien'

Filip Peeters traint er twintig kilo af voor filmrol

Filip Peeters traint er twintig kilo af voor filmrol

Foto: © Marc Herremans - Corelio

Voor 'Loft', de nieuwe film van Erik Van Looy naar een scenario van Bart De Pauw, wil acteur Filip Peeters (45) nog eens de broeksriem aanhalen. Twintig kilo moet er af tegen medio januari. Een kwestie van beroepsernst, noemt hij het zelf.

Filip Peeters heeft wat met vermageren. Voor 'De Hel van Tanger' ging er liefst 34 kg af om een uitgemergelde Marcel Van Loock neer te zetten. Nu gaat het om meer dan afslanken. Peeters moet er patent uitzien. Strak, gespierd. Dat betekent lijnen, ja, maar vooral trainen. Peeters ging fanatiek aan de slag. Anderhalf uur per dag in de fitness. Om de andere dag 20 km lopen, want dat is de snelste manier om calorieën te verbranden.

We ontmoeten de acteur in een dorpscafé onder de kerktoren van Sint-Martens-Lennik, waar hij onlangs een boerderij liet verbouwen. Geen goed idee. De stamgasten leven op bij de Blijde Intrede van hun BV: het regent traktaties. Zelfs Sinterklaas schiet in zijn zak. Peeters schikt zich in zijn lot, monstert zijn pint en zucht: 'Het nadeel van vermageren is dat je alles wat je eet en drinkt omrekent in aantal meters lopen.' Zijn teller loopt.

Van waar kom je en wat is het doel?

Filip Peeters : 'Ik kom van 98 kg. Nog net de 100 vermeden. En ik wil onder de 80 kg duiken.'

Waarom precies onder de 80?

'Omdat ik er dan beter uitzie. Ik speel in de film een knap uitziende man. Als ik 98 kg weeg, ben ik geen knap uitziende man, maar een oude vent met een dikke pens.'

Heeft Erik Van Looy je dat opgelegd?

'Laat ons zeggen dat het in gezamenlijk overleg gebeurde. Toen ik dat scenario las, begreep ik meteen dat die gast geen 98 kg kon wegen. Een tijd geleden was ik dan voor opnames in het buitenland en op een avond zat ik op restaurant voor een snee foie gras. Ik heb toen Erik opgebeld met de vraag: eet ik het op of niet? Hij was van hetzelfde gedacht als ik: het mocht geen oude man met een dikke pens zijn. Die avond heb ik de knop omgedraaid.'

In de 'Hel van Tanger', amper twee jaar geleden, was je nog graatmager en nu ben je een oude man met een dikke pens. Hoe is het zo snel kunnen verkeren?

' Tanger hebben we in achronologische volgorde gedraaid. We zijn begonnen met het einde. Mijn personage moest er toen graatmager uitzien. Er mocht geen grammetje vet meer aan zitten, er mocht zelfs spierweefsel verdwijnen. Ik woog toen nog 72 kg ( voor 1m85, nvdr. ). De laatste drie weken heb ik alleen astronautenvoeding gegeten. Maar tegen het einde van de opnames, het begin van de film, moest ik er weer 'normaal' uitzien. Dus ben ik zo vet mogelijk beginnen te eten. Boterhammen met americain en mayonaise. Paté. Boursin. Chips. Chocomelk. Een pak friet met niet alleen een klodder mayonaise maar ook nog eens tartaarsaus erbij. Tegen het einde van de opnames was ik al 15 kg verdikt. En dan ben ik ook nog eens gestopt met roken. Gevolg: 98 kg.'

Was het niet makkelijker geweest 'De Hel van Tanger' in chronologische orde te filmen?

'Tijdens een film afvallen lukt niet. Bijkomen gaat veel makkelijker. Bovendien lijdt je humeur onder het afvallen.'

Dat jojoën met je gewicht lijkt ons niet echt gezond.

'Dat is het ook niet. Vooral niet toen ik op korte tijd weer moest verdikken. Ik was misselijk, moest constant boeren, ik heb een week lang maagzuur gehad. Maar nu is het wel de bedoeling dat ik mijn gewicht houd. Zo rond de 83 kg. Dan kan ik makkelijk alle kanten op. Maar dan zal ik sport moeten blijven doen.'

Hoe hard train je nu?

'Anderhalf uur per dag in de fitness en om de andere dag 20 km lopen. Plus calorie-arm eten. Maar af en toe zondig ik. Anders hou je het niet vol. Niet mentaal en omdat je gewoon te flauw bent.'

Je bent wel fanatiek bezig?

'Ik gruw van middelmaat. Ik vind: ofwel ga je er voluit voor ofwel niet. Ik ga voluit voor mijn rol. Ook al is het maar een detail voor mijn personage, je moet elk detail aanboren om je job zo goed mogelijk te doen.'

Je bent dus eerder een fanatieke acteur dan een fanatieke sporter?

'Natuurlijk. Ik heb een hekel aan lopen, ik haat die krachtoefeningen, maar ik probeer er toch een kick uit te halen. Vanaf de eerste dag heb ik eigenlijk al spijt van mijn beslissing. Als ik ga lopen, wil ik elke tien meter stoppen. Maar ik bijt door, want het is mijn keuze. Als ik dit wou voorkomen, had ik maar een fatsoenlijk beroep moeten leren.'

Dat heb je gedaan: je bent kok.

'Ik heb een leercontract gedaan in de Barbizon in Jezus-Eik. Het is een zeer romantisch idee een eigen restaurant hebben, maar de praktijk vertelt een ander verhaal: twee keer per week voor dag en dauw naar de vroegmarkt, 's avonds om twaalf uur nog in de weer, onvoldoende nachtrust en dan weer van nul herbeginnen. Een mooi beroep, maar verschrikkelijk hard.'

Je bent nu anderhalve maand aan het trainen en het diëten. Heb je in die tijd een pak friet gegeten?

'Neen. Maar wel al veel goesting gehad. Elke passage voorbij een frituur is een marteling. Maar ik bewaar de beloning voor eind januari. Dan zal het genot dubbel zo groot zijn.'

Wat was het moeilijkste moment?

'Het begin. Omdat je je gewoontes moet omgooien. In de winkel de côte à l'os laten liggen en rode en witte kool kopen. Dat duurt een week, dan raak je in het ritme.'

We dachten dat de eindsprint het moeilijkste was, de laatste kilo's?

'De laatste kilo's zijn inderdaad de moeilijkste, maar je zit al in een routine. En het lopen gaat veel lichter omdat je geen 98 kg meer moet meesleuren. Je huppelt al meer. Ik voel het verschil nu al: ik ben nog geen hinde, maar ik ben ook geen eland meer. En dat motiveert natuurlijk.'

Voor Tanger verloor je 34 kg. Was dat niet overdreven?

'Ik heb daar roofbouw op mijn lichaam gepleegd. Vooral door zo snel weer te verdikken, je lichaam kan dat niet aan.'

Zou je dat opnieuw doen?

'Dat hangt ervan af voor welke rol. Stel dat ik een rol als krijgsgevangene krijg in een fantastisch mooie film over de Tweede Wereldoorlog, dan doe ik het. Want het draagt bij tot de geloofwaardigheid van je personage. Het is gewoon een kwestie van beroepsernst. Een productie als Loft krijg je maar één keer om de twee jaar aangeboden. Het beste scenario dat ik ooit las, Erik Van Looy als regisseur, een cast om u tegen te zeggen. Iedereen wil daar bij zijn. Dit is de Champions League. En voor de Champions League moet elk detail goed zitten.'

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees