Chantal Claeys na vijf jaar durend gevecht tegen kanker overleden

Stad verliest populaire politica

Stad verliest populaire politica

Schepen Chantal Claeys in april, nog altijd vechtend tegen haar ziekte.

GENT - Chantal Claeys, de populaire schepen van Bevolking en Burgerlijke Stand, is gisterochtend in het UZ in Gent overleden na een lange ziekte. Vijf jaar lang vocht ze met bewonderenswaardige moed tegen de kanker die haar uiteindelijk toch klein kreeg. De Gentse politiek en Gent verliezen een warme, levenslustige vrouw.Chantal Claeys is afkomstig uit een echt liberaal nest in Duinbergen, aan de kust. Ze studeerde verpleegkunde. In 1995 werd ze gemeenteraadslid. Ze haalde toen 1.055 stemmen. Daarvoor was ze zes jaar lid van het OCMW. In 1997 volgde ze Noël Bouquet op als schepen. Ze gaf daarvoor haar job als directiesecretaresse op.

In 2000 scoorde ze heel goed en haalde 4.180 stemmen, de hoogste VLD-score na Sas van Rouveroij. Daarmee werd ze de populairste vrouwelijke politica. Dat stimuleerde haar ambities. In augustus 2000, met de verkiezingen in zicht, kreeg ze een harde klap te verwerken. Ze vernam dat ze borstkanker had. Ze kon maar een korte campagne voeren, maar in oktober scoorde ze bijzonder goed. Ondanks haar verkiezingsuitslag moest ze zich tevreden stellen met het departement Bevolking en Burgerlijke Stand. Al ging haar voorkeur naar Sociale Zaken, Cultuur en Sport.

In een interview in 2002, toen ze haar tweede gevecht tegen de borstkanker had geleverd, zei ze onstuimig dat ze in 2006 VLD-lijsttrekker wilde worden. Die droom is wreed verstoord.

Eind december 2001 was de bloedcontrole immers opnieuw slecht uitgevallen. Hoewel Chantal Claeys liever niet met haar ziekte te koop liep, kon ze er toch gemakkelijk over praten. Ook om andere patiënten moed in te praten en te waarschuwen om alles goed op te volgen. ,,Ik heb zeer zware tijden achter de rug, maar ik leg er niet zo vlug het hoofd bij neer. Ik ben positief ingesteld. Ik wil blijven leven, want ik leef doodgraag'', zei ze enkele maanden later.

Sindsdien ging het op en neer met haar gezondheidstoestand, maar ze bleef taai doorzetten en probeerde haar schepenambt zo goed mogelijk te vervullen. Ook naar de slopende gemeenteraadszittingen bleef ze zoveel mogelijk komen. Voor de verkiezingen in 2006 was het zo goed als zeker dat ze de tweede plaats op de lijst zou krijgen.

Het liberalisme kreeg ze niet alleen van thuis mee, haar sociaal-liberale overtuiging werd ook sterk beïnvloed door Lucienne Herman-Michielsen, die in Duinbergen op vakantie kwam. ,,Soms zeg ik van mezelf dat ik de zee ben. Omdat ik heel uitbundig kan zijn'', gaf ze als verklaring voor haar levenslust. Ze ging graag op stap en schuwde een glas niet. Haar voorkeur ging uit naar een goed glas zware rode wijn, zoals een Pauillac. Ze volgde het motto van haar grootmoeder: Carpe diem , pluk de dag. Al vrij jong stapte ze in het vrijwilligerswerk. ,,Als jonge twintiger stelde ik me eens de hypothetische vraag wat ik zou doen als ik nog vijf minuten te leven had. Ik vroeg me af of ik tevreden was met wat ik tot dan toe had gepresteerd. Ik ben toen in het vrijwilligerswerk gestapt en via die weg in de politiek beland'', vertelde ze over haar engagement.

Zij was actief in pleeggezinnenopvang, de dienst alternatieve sancties Oost-Vlaanderen, Habbekrats, het Geuzenhuis en het Verlaten Kind. Voor die laatste organisatie zette ze concerten en tentoonstellingen op. Maar ze schrok er ook niet voor terug om bij haar thuis kinderen op te nemen. Ze was ook een voetbalfan. Wanneer KVV Sint-Denijs-Westrem thuis speelde, ging ze kijken. De politiek ervoer ze wel als bikkelhard, frustrerend, oneerlijk ook. ,,Je kunt zelfs niet voor je eigen mening opkomen. Dat is erg voor een liberaal die de vrijheid koestert.'' Maar haar hart lag op haar tong en dan zei ze toch wat ze dacht. Waarop het weleens botste. Een echt politiek beest kon je haar niet noemen. Chantal Claeys bedreef vooral politiek met haar hart. Ze laat een man na, Pierre Ruyffelaere, en twee kinderen, Pol en Valerie.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio