Stad Aalst heeft zelfde stadsverwarmingsnet als Rotterdam

Hete stoom verbrandt winkelende klanten

Hete stoom verbrandt winkelende klanten

Deze vrouw heeft haar voeten verbrand en moet naar het ziekenhuis. Foto: © REUTERS

Zes mensen houden ernstige brandwonden aan de voeten over nadat zaterdag een stoomleiding van de stadsverwarming het begaf in het winkelcentrum van Rotterdam. Bij ons is een dergelijk ongeval zo goed als onmogelijk omdat alleen Aalst nog over een leidingnet met stoom beschikt.

Apocalyptische taferelen deden zich voor toen een stoomleiding onder het wegdek in de Rotterdamse Korte Hoogstraat scheurde en de hele buurt in een ondoorzichtige nevel werd gehuld. Het defect deed zich voor in het winkelcentrum, ook de Koopgoot geheten, waar toen nog veel mensen hun laatste kerstinkopen aan het inslaan waren. De hete stoomwolk veroorzaakte even chaos, tot de orde- en hulpdiensten de getroffen straten hadden afgezet.

De Rotterdammers beschikken over een ondergronds stoomnet voor hun huishoudelijk gebruik en de centrale verwarming. Door een nog niet achterhaalde oorzaak ontstond een scheur in een 12 millimeter dikke stalen buis. De hete stoom spoot door het wegdek en verwondde enkele voorbijgangers. Zes mensen moesten met brandwonden naar het ziekenhuis worden gebracht. Een van hen is met hartklachten opgenomen.

Het lek kwam ongelegen voor de winkels. Die moesten op een bijzonder drukke dag hun deuren sluiten. Ook zaten tienduizenden huishoudens in Rotterdam en Capelle aan den IJssel gedurende enkele uren zonder verwarming en warm water.

Milieuvriendelijk

In Nederland wordt veel verwarmd met stoomenergie. In Denemarken is zelfs de helft van de bevolking op die milieuvriendelijke energiebron aangesloten. In België is het aanwenden van stoomenergie beperkt gebleven tot twee steden: Aalst en Verviers. Alleen in Aalst maken naast een aantal bedrijven ongeveer 1.300 gezinnen en alle openbare gebouwen - ook het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis Mijlbeek - gebruik van het 50 km lange bevoorradingsnet van Interstoom, een dochterbedrijf van Electrabel. Op tal van plaatsen in het centrum kan je kleine stoomwolkjes uit roosters zien ontsnappen. Niet voor lang meer echter, want Electrabel heeft beslist die energiebron voor particulieren uiterlijk eind 2006, en voor bedrijven begin 2007, niet langer te leveren.

,,Een economische beslissing die op onbegrip van de gebruikers stuit want stoomenergie is een milieuvriendelijk afvalproduct van de elektriciteitsproductie'', zegt onafhankelijk gemeenteraadslid André-Emiel Bogaert. ,,Aalst en Verviers werden in 1958 aangeduid als twee steden die een stoomnet kregen omdat ze over een eigen kleine elektriciteitscentrale en industrie beschikten. Het stoomnet in Verviers is al gesloopt maar veel Aalstenaars maken er vandaag nog tot hun grote tevredenheid gebruik van. De gebruikers zien zich nu verplicht bijzonder zware investeringen te doen want de meeste huizen hebben geen traditionele schouw. Electrabel biedt de gebruikers die overstappen naar aardgas, wel een premie als schadevergoeding aan. Dit is een heel milieuonvriendelijke evolutie'', zegt het raadslid.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees