Allereerste veroordeling voor handel in bloeddiamant

© © WKB

De Antwerpse correctionele rechtbank veroordeelde gisteren diamantair Samih Ossaily (38) tot drie jaar cel en 2.500 euro boete voor de handel in bloeddiamant, het lidmaatschap van een criminele bende en schriftvervalsing. De Brit Aziz Nassour (43), die in Libanon woont en volgens het gerecht de leider is van de organisatie, kreeg zes jaar effectief en een boete van 25.000 euro. Voor witwassen en wapenhandel is het duo vrijgesproken.

(JCV)

Het vonnis tegen Samih Ossaily en Aziz Nassour is wereldwijd de eerste veroordeling wegens de schending van het VN-embargo op de handel in bloeddiamant. De Verenigde Naties verbieden een aantal Afrikaanse landen zoals Liberia en Sierra Leone nog langer in diamanten te handelen omdat de opbrengst van de illegaal gedolven stenen door de plaatselijke rebellenlegers werd gebruikt om de burgeroorlogen te financieren.

Op 2 november 2001 meldde de Amerikaanse krant Washington Post dat Aziz Nassour en de Antwerpse diamantair Samih Ossaily betrokken waren bij de handel in bloeddiamant. Volgens de rechtbank is Nassour de leider van een criminele organisatie die illegale diamanten kocht van rebellen in het Congolese Kisangani en in Sierra Leone.

Samih Ossaily fungeerde als spilfiguur in Monrovia, de hoofdstad van Liberia, waar hij onder het toeziend oog van de veiligheidsdiensten van de nu gevluchte president Charles Taylor bloeddiamanten kocht van de rebellen van het Revolutionaire Eenheidsfront (RUF) van buurland Sierra Leone.

De illegale diamanten werden ingeklaard met documenten waarop stond dat ze uit Kinshasa kwamen. Ze werden in Antwerpen verhandeld via Asa Diam, de firma van Nassours schoonbroer Ali Ahmad (45). De man kreeg voor zijn aandeel gisteren achttien maanden voorwaardelijke celstraf. Asa Diam werd veroordeeld tot een douaneboete van 60,8 miljoen euro wegens niet ingeklaarde diamanten. Voor de koeriers van de bende varieerde de strafmaat van een jaar tot dertig maanden cel.

Al-Qaeda

,,Op gestructureerde wijze en via valse documenten heeft deze criminele organisatie bloeddiamanten ingevoerd die afkomstig waren van rebellen uit conflictgebieden. De beklaagden hebben daardoor bijgedragen tot de instandhouding van een bloedig conflict en de schending van de mensenrechten'', aldus het vonnis.

Tot ongenoegen van het Antwerpse parket werden Ossaily en Nassour vrijgesproken van witwassen en wapenhandel. De openbaar aanklager had op het proces voor Nassour tien jaar cel geëist en voor Ossaily vijf jaar. Amerikaanse kranten schreven zelfs dat de bende het Al-Qaeda terreurnetwerk van Osama bin Laden financierde. Geruchten die nooit zijn hardgemaakt en waar de beklaagden uiteindelijk ook niet voor werden vervolgd.

,,Ik heb voor wapenhandel en witwassen vijftien maanden in voorarrest gezeten en ben daar nu voor vrijgesproken. De Washington Post heeft al die tijd mijn naam besmeurd. Ik ben in Liberia vertrokken vijf dagen voor de afkondiging van het VN-embargo en heb er nadien geen zaken meer gedaan'', reageerde Samih Ossaily gisteren na de uitspraak.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer