Het Anker valt op

Het Anker valt op

Foto: © Koen Fasseur

Stevig gekruid

Gouden Carolus Easter Beer, 10 % alcoholvolume, brouwerij Het Anker, Mechelen. Donkerbruin, die kleur is een primeur voor paasbier. Met deze kleur en kruidigheid kan het evengoed een kerstbier zijn. Ruikt naar munt, venkel, kauwgom en zoethout, en al die geuren zijn te herleiden tot anijs. Geen breuk met de smaak. Die is zoetig tot zoet, mondvullend. De anijssmaak blijft hangen, ook iets van koffie. In de nasmaak komt de alcohol aanrukken. Samengevat: een bewaarbier met een verrassend nieuwe smaak. Dat belooft voor de toekomst.

Smaakvol

Anker Blond, 6,5 %, brouwerij Het Anker, Mechelen. Dit goudblonde, mooi heldere bier ruikt moutig en zoet. Er zitten tonen in van koriander en van groene appel. Van de eerste slok weet je dat dit een aangenaam drinkbier is. De eerste smaak is zacht bitter en zoet, maar het zoete vloeit weg en het bittere overheerst. De kruiden proef je maar even in de hoofdsmaak, nadien is er een opstootje van alcohol. Smaakvol, goed gehopt bier, zeker als het fris in het glas komt. Samengevat: een degustatiebier waarvan je blijft drinken.

Om te degusteren

Gouden Carolus Ambrio, 8 %, brouwerij Het Anker, Mechelen. De oorsprong van dit donkere, amberkleurige bier moet wel de Mechelsen Bruynen zijn. Zeer zachte geuren van karamel, rijpe banaan, moutig, zoetig. Dat wijst allemaal op jong bier. De hoofdsmaak is zacht zoetig, fruitig, met toetsen van banaan en abrikoos. Het bittere zit in de nasmaak, waar je ook een opstootje van alcohol krijgt en iets gebrands. Samengevat: een rond, evenwichtig bier, meer om te degusteren dan om door te drinken, doet in de smaak aan tripel denken.

Zomerbessen

Anker Boscoulis, 6,5 %, brouwerij Het Anker, Mechelen.

,,Gistingsbier met vruchtensappen'', staat op het etiket. Maar welke sappen? Het roodbruine bier geurt naar bosbessen, braambessen, frambozen. Cassis overheerst. Er zit iets storends in de geur. De smaak is totaal anders: zachtzoet met zurige toetsen en het bittere van de pitjes van de bessen. Terwijl het zurige blijft, komt helemaal op het einde het hopbitter naar voor. Samengevat: een echt zomerbier, origineel, een nieuwe smaak.

Corrigeer