Dominic Foley beslist matige Oost-Vlaamse derby met twee goals

Gent blijft Club opjagen

Gent blijft Club opjagen

De Ierse spits Foley zette met deze rake kopbal, achter de rug van El Mouataz, de Buffalo's al na tien minuten op voorsprong. Foto: © BELGA

AA Gent blijft Club Brugge op de hielen zitten. De Buffalo's wonnen een ontgoochelende derby tegen Lokeren met 1-2 via twee goals van Dominic Foley en volgen op een punt van Club. De eerste helft op Daknam was dramatisch, de tweede vooral spannend.

Een derby tussen de Oost-Vlaamse buren Lokeren en AA Gent zorgt vooraf altijd voor sensatie. Maar gisteren was het op Daknam wachten op de champagne tijdens de rust in de loges om iets sprankelends te zien.

Na tien minuten, Vrancken en Boussoufa hadden dan al een half kansje gekregen, gaf Gent de spanning een stevige knauw. Boussoufa kreeg onvoorstelbaar veel ruimte om zijn zeventiende assist van het seizoen richting Foley te sturen. De Ierse spits kopte zijn vierde competitiegoal tegen de netten.

Wat daarna volgde, was van een dramatisch niveau. Slechte passes, mislukte controles, vreemd luchtballet en geen kansen op de nochtans schitterende grasmat.

Zelfs Boussoufa, vorige week nog weergaloos tegen Club Brugge, liet niets zien. Alleen de Gentse supporters zetten hun feestje nog even verder. De fans van Lokeren bleven stil en floten hun team bij momenten zelfs uit.

Zonder topschutter Bancé kon Lokeren voorin geen vuist maken.

Een groot deel van de thuisfans ging zelfs vijf minuten voor tijd al iets hartverwarmends zoeken in de kantine. Zonde, want zo misten ze de enige doelpoging voor rust van Lokeren. Nu ja, kans. Herpoel duwde onzeker een ongevaarlijke vrije trap van Hasi in hoekschop.

De tweede helft kan alleen maar beter, heet het dan met een cliché. Gelukkig bleek het een cliché met waarheidsgehalte. Lokeren kwam onherkenbaar uit de kleedkamer. Na nog geen drie minuten vlamde Bouchouari de gelijkmaker voorbij Herpoel.

Hasi op de lat

De wedstrijd kon eindelijk beginnen. Oogstrelend was het nog altijd niet, maar er zat ten minste weer vuur in de wedstrijd. Hasi borstelde een vrije trap tegen de dwarsligger en Herpoel moest plat op een schuiver van Camara.

Aan de overzijde trapte Boussoufa hard op doel, maar recht in de handen van Milojevic. Lokeren leek de zege het meest te willen, maar het was Gent dat een kwartier voor tijd opnieuw op voorsprong kwam. Rechtsachter Sandy Martens dropte de bal van ver afgemeten in het strafschopgebied. Foley nam perfect in een tijd op de slof en vloerde Milojevic voor de tweede keer.

Herpoel moest nog eens gepast tussenbeide komen op een schot van Vukomanovic, maar Gent kon de zaak onder controle houden en blijft vierde op een punt van Club Brugge.

Aflevering 13: Ref Van Driessche over de vloer, Anderlecht onder vuur Beluister nu

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.