Veiligheidsspecialist Vlaams Belang riskeert 15 jaar

Veiligheidsspecialist Vlaams Belang riskeert 15 jaar

Foto: © Photo News

De Antwerpse raadkamer heeft gisteren Bart Debie, de vroegere politiecommissaris van Antwerpen, naar de correctionele rechtbank verwezen. Hij riskeert een celstraf tot 15 jaar.

De gewezen Antwerpse politiecommissaris en huidig VB-veiligheidsspecialist moet zich verantwoorden voor foltering van verdachten, afpersing, het voeren van illegale huiszoekingen, het knoeien met processen-verbaal en het verduisteren van in beslag genomen bewijsmateriaal. De ex-commissaris en zijn collega's zouden tussen februari 1999 en april 2003 tijdens hun diensturen minstens 27 slachtoffers hebben gemaakt.

Het parket wilde drie politie-inspecteurs, gewezen collega's van Debie, mee verwezen zien, maar zij vroegen en kregen de buitenvervolgingstelling.

Debie, die geschorst werd en ontslag nam om bij het VB aan de slag te gaan, verzette zich niet echt tegen een verwijzing. Hij wil zich liever zelf voor de rechter ten gronde verdedigen. Als hij daar schuldig wordt bevonden, riskeert hij een celstraf tot 15 jaar.

Toch blijft het Vlaams Belang haar veiligheidsadviseur verdedigen. ,,Wij wachtten zoals altijd het gerechtelijk onderzoek af'', aldus voorzitter Frank Vanhecke. ,,Debie is voor ons niet schuldig tot het tegendeel bewezen is. Wij hebben geen redenen om aan zijn onschuld te twijfelen.'' Maar zelfs als de man schuldig zou blijken aan bepaalde oneerlijke praktijken is Vanhecke bereid om hem te vergeven. ,,Folteren of diefstal zouden we natuurlijk niét aanvaarden, maar indien hij daar niets mee te maken heeft, is en blijft hij welkom binnen onze partij. Ik ben er trouwens van overtuigd dat net omdat Debie onze partij aanhangt, zijn procedure veel strenger verloopt dan anders.''

(JHA/HWD)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees