Kusttoerisme krijgt veel minder centen

Belgische kust wordt Vlaams

KUST - Het kustactieplan krijgt niet meer dan twee miljoen euro van de Vlaamse minister van Toerisme Geert Bourgois (N-VA). Dat is bijna de helft minder dan de vorige minister, Renaat Landuyt (SP.A), voorzien had. Gelukkig voor de kust liggen sommige initiatieven al vast. Het grootste verschil is dat de Belgische kust verdwijnt en dat voortaan in de buurlanden de Vlaamse Kust gepromoot wordt.

In navolging van Beaufort en Literaal vindt volgend jaar vooral Uitblazen plaats aan zee. Op alle mogelijke en onmogelijke plaatsen zullen in 2005 muziekgroepen met blaasinstrumenten opduiken, die nog door Landuyt besteld werden.

Maar dat zal in de toekomst niet meer kunnen. Elk kabinet moet inbinden en het kustactieplan - alle initiatieven om toeristen zowel in als buiten het seizoen naar zee te lokken - moet het voortaan doen met 2 miljoen euro, ongeveer de helft van ooit.

Toch zal er veel campagne moeten gevoerd worden, want de nieuwe minister van Toerisme Geert Bourgeois, wil de Belgische in Vlaamse kust vervangen. Dat is de meest wezenlijke verandering in de aanpak van het toerisme.

Daarnaast wil Bourgeois, die gisteren zijn beleidsverklaring voorlas, ook nieuwe markten aanboren voor het toerisme in Vlaanderen: de Spaanse en Aziatische markt. Hoofdmoot is dat de kust kwaliteit moet leveren en dat iedereen die dat niet doet, uit de boot valt. In tegenstelling tot zijn voorganger wil Bourgeois voortaan het hinterland ook toeristisch gaan uitspelen.

Afwachtende reacties

Beide nieuwe troeven - Vlaams en hinterland - stemmen de mensen uit het kusttoerisme aan zee tot nadenken. Niemand wil zich alsnog uitspreken. Maar totnogtoe bleek de aanpak vanuit de Vlaamse overheid voor het kusttoerisme lucratief. Aan zee wordt gevreesd dat de nieuwe aanpak vooral mensen naar het binnenland zal trekken.

De voorbije drie jaar beleefde het kusttoerisme aan zee een echte comeback . Ook de voorbije herfstvakantie werd een echte topper, waarbij vooral veel buitenlanders in onze hotels boekten.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio