Mooie vrouwen, lelijke venten

Echte schoonheid zit blijkbaar vanbinnen. Kijk maar naar het huwelijk van de Latijnse schone Jennifer Lopez en de minder knappe Marc Anthony. En zij is niet de enige. Onlangs pronkte ook 'Star Wars'-actrice Natalie Portman met haar behaarde vriend Devendra Banhart. De nieuwste trend in Hollywood?

Steeds vaker worden 's werelds meest modebewuste en verleidelijke vrouwen gespot aan de zijde van mannen, die niet zo bekommerd zijn om hun uiterlijk. Maar heeft een relatie tussen een mooie vrouw en een lelijke man wel kans op slagen?

'Absoluut', vindt Stefan Lievens, hoogleraar psychologie aan de Universiteit Gent, 'op voorwaarde dat beide partners werken aan hun relatie. Want liefde is een werkwoord.' Wel blijft het riskant om in een relatie te zitten met een vrouw die veel aantrekkelijker is. 'Ze zal immers begeerd worden door andere mannen', legt Lievens uit, 'waardoor een minder knappe man sneller onzeker wordt.'

Toch is nog niet alle hoop verloren voor fysiek minder aantrekkelijke mannen. Terwijl mannen vaker op het uiterlijk afgaan, hanteren vrouwen andere criteria bij de partnerkeuze. 'Sexappeal is zeker belangrijk', vertelt Lievens, 'maar ook factoren als geld, macht en prestige spelen een grote rol'.

Om die bewering te staven, haalt hij het voorbeeld aan van de weduwe Jackie Kennedy en de miljonair Aristoteles Onassis: 'Je denkt toch niet dat zij met hem trouwde, omdat hij zo'n sexy man was?' Volgens Lievens is schoonheid subjectief en kijken vrouwen vooral naar het karakter van hun partner. 'Natuurlijk mag een man niet te zwaar of te klein zijn', zegt Lievens, 'maar het schoonheidsideaal geldt meer voor vrouwen dan voor mannen.'

Er bestaan heel wat redenen waarom een vrouw zou kiezen voor een onaantrekkelijke wederhelft. 'Goede seks kan één van die redenen zijn', zegt Lievens. 'Als het in bed goed zit, is het uiterlijk van de man haast onbelangrijk'. Soms kiest een vrouw zelfs uit medelijden voor een minder verleidelijke man. Ook heerst nog steeds het cliché dat lelijke mannen voorgoed trouw blijven aan hun aantrekkelijke vriendin of echtgenote.

Corrigeer