Iggy Pop en Daan laten kletsnat Marktrock stralen

Regen maakt het niet druk in Leuven

© © GOEDEFROIT MUSIC

Eén blik op de affiche met veel goede maar weinig spectaculaire namen en je wist: Marktrock zou het van de zon moeten hebben. Viel dat even tegen, maandag. Of om een songtitel van Noordkaap aan te halen: voor één keer was het alles behalve druk in Leuven. Toen gisteren na regen - euh - een grijze wolkenhemel kwam, vond een iets groter publiek alsnog de weg naar Vlaanderens bekendste studentenstad.

Brecht DECAESTECKER

Let op, het heeft iets, zo'n uitgeregend stadsfestival: mensen die elkaar van haar noch pluimen kennen maar bij elkaar onder de paraplu of de luifel kruipen; anderen die met een kop koffie of soep in plaats van met een bekertje bier van Angie Stone stonden te genieten; peuters met kleurrijke regenjasjes aan; een meisje dat er zo verdraaid cool uitzag, alleen maar omdat ze op haar blote voeten op de Vismarkt tijdens het concert van Mint stond te dansen; Rob Birch, zanger van de Stereo MC's, die zich niet voor 200 maar wel voor 500 procent gaf, om toch maar dat volk onder die paraplu's aan het dansen te krijgen. En vooral: géén modder, de schrik van al wie een ticket voor Pukkelpop aan het prikbord hangen heeft.

Het Daan-effect

Ook handig, maandagmiddag: geen dringen om van het ene plein op het andere te raken, al had dat niet alleen met het weer te maken. Het heringerichte - hoe noem je dat op Marktrock? - festivalterrein, met ook voor voetgangers veel éénrichtingsverkeer, zorgde voor een makkelijke doorstroming. Toch vloekten velen toen ze merkten dat ze in de gietende regen gedwongen werden een omweg te maken. Idem dito aan de Oude Markt. Voor het eerst kon je tickets op voorhand bestellen en kreeg je bandjes, waardoor je niet gedwongen was op het grote, gezellige plein te blijven. Een pluspunt, maar niemand die begreep met welk bandje welke in- en uitgang gebruikt mocht worden.

Gisteren was de zon gelukkig net op tijd op de afspraak bij Lalalover, toen er meteen bijna evenveel volk op het podium stond als de avond voordien rond halftien, bij het concert van Daan, geboren in Leuven, of zoals hij het zelf noemde:

Love

n

. ,,Het Daan-effect heeft duidelijk gespeeld'', vertelde organisator Guido Hoeven, die al bij al tevreden was met de dagelijks toch bijna 130.000 toeschouwers op het terrein en maandag nog altijd 10.000 verkochte tickets voor de Oude Markt. Lang niet vol, maar: ,,Als we ons budget opmaken, gaan we ook niet uit van een uitverkochte markt'', dixit Hoeven.

F*** de flikken

Daan zorgde trouwens voor één van de muzikale hoogtepunten. Tijdens

Swedish Designer Drugs

, zijn culthit van zijn vorige band Dead Man Ray, stond het plein voor één van de weinige keren echt helemaal op zijn kop. Hetzelfde gebeurde later die avond op de Vismarkt tijdens de andere Belgen Triggerfinger en Buscemi. En hét moment suprême van Marktrock 2006?

Ice-T die met zijn ouwe makkers van Bodycount niet vergat zijn ooit verboden nummer

Cop Killer

op de setlijst te zetten. ,,F*** the police'', schreeuwde de gangster-rapper, en dat viel niet in dovemansoren, met bij momenten meer flikken dan toeschouwers op en rond de Oude Markt. Of hoopt burgemeester Tobback stiekem dat de gelijknamige tv-serie straks in zijn stad wordt gefilmd?

Meer over Festivals

Aangeboden door onze partners

MEER NIEUWS

IN HET NIEUWS.