Stadsdiensten leggen op 2 december werk neer

GENT - De vakbonden ACV en ACOD roepen al hun leden op om volgende week vrijdag te staken als protest tegen de aangekondigde federale besparingen. Ook de stadsdiensten zullen wellicht niet op volle toeren draaien en vooral in de kinderopvang worden problemen verwacht.

Een staking van het ACV veroorzaakte in juni nog grote problemen in de kinderopvang. Liefst twee op drie crèches bleven gesloten. Volgende week vrijdag wacht de stad mogelijks nog grotere problemen, want nu roepen het ACV en het ACOD op om het werk neer te leggen.

‘We moeten ons goed voorbereiden op komende vrijdag', zegt schepen van Onderwijs en Opvoeding Rudy Coddens (SP.A).

‘Vorige keer hebben we gezien dat er drie groepen stakers zijn: zij die echt overtuigd zijn van de staking, de mensen die graag een verlengd weekend nemen en dan degenen die normaal niet zouden staken, maar dat wel doen – uit schrik om alle werklast op hun schouders te krijgen. Vorig jaar zijn veel mensen van deze groep thuisgebleven omdat ze geen zin hadden om in een ander onbekend opvangcentrum ingezet te worden. Daarom gaan we ervoor zorgen dat iedereen die dat wil in zijn of haar crèche kan staan. Zo hopen we meer mensen aan de slag te houden.'

De schepen wil de ouders ook goed informeren.

‘Zij krijgen een brief mee naar huis waarin we hen inlichten over de staking. En we vragen hen ook om te laten weten of hun kindje vrijdag kan thuisblijven of toch naar de crèche komt. Sowieso gaan er meer ouders thuis zijn door de staking. Omdat die op een vrijdag valt, zijn ook veel viervijfde-werkers thuis. Daardoor zou het wel nog eens kunnen meevallen.'

Ook andere stadsdiensten zullen gevolgen ondervinden van de staking. Vooral bij de dienst Burgerzaken en aan de loketten in de deelgemeenten worden moeilijkheden verwacht.

‘Maar we kunnen nu nog niet inschatten hoeveel mensen zullen staken en of er diensten zullen sluiten', zegt schepen van Personeelsbeleid Resul Tapmaz (SP.A). ( )

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio