Alleen Belgische ereplaatsen

Sedert 1981 en Fons De Wolf won geen echte Belg meer in Sanremo. Dat betekent echter niet dat de Belgen er altijd bij reden voor spek en bonen. Na Fons De Wolf (en Andrei Tchmil in 1999) waren er nog zeven podiumplekken: Eric Vanderaerden (2de in 1987 en 3de in 1984 en 1991); Tom Boonen (2de in 2010 en 3de in 2007); Johan Museeuw (3de in 1992) en Philippe Gilbert (3de in 2008). Soms scheelde het écht niet veel of het was bingo.

1987: Vanderaerden komt 6 seconden te kort

De Zwitser Erich Mächler, enig restant van een marathonvlucht, weerstaat nog net aan een terugkeer van Eric Vanderaerden. Die is in de slotkilometers alleen op zoek gegaan naar de koploper maar komt zes seconden te kort.

1992: Van de Laer laat Argentin gaan

Jim Van de Laer is de enige die Moreno Argentin kan volgen wanneer die tegen de Poggio aan knalt. Bij gebrek aan terreinkennis laat hij de Italiaan echter gaan, kort voor de top. Uiteindelijk is Kelly nog de enige die tot bij Argentin raakt, om die te kloppen in de sprint.

2007: Boonen kiest de verkeerde kant

Tom Boonen vindt zelf dat hij alleen vier jaar geleden de overwinning binnen bereik had. Helaas zat hij in de sprint klem achter Petacchi, zodat hij niet meteen kon reageren op Freire.

2008: Cancellara verrast Gilbert

Philippe Gilbert, al in vorige edities actief op de Poggio, is dit keer mee in de goeie vlucht. Waar zijn poging om het laatste gezelschap te ontlopen mislukt, slaagt Cancellara wel in zijn opzet.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.