Leopoldsorde voor raadsheer die ten onrechte in de cel zat

,,Ik startte mijn memoires op wc-papier''

,,Ik startte mijn memoires op wc-papier''

Foto: © Pol De Wilde - VUM

Raadsheer Jan Beirens, de Knokse rechter die in 1996 ten onrechte drie maanden in de cel vloog op verdenking van corruptie, is door de koning benoemd tot Commandeur in de Leopoldsorde. ,,Ik ben er fier op, maar het spijt me dat mijn ouders dit niet meer mogen meemaken'', reageert Beirens, die in mei volgend jaar met pensioen gaat. Tegen die datum zullen ook zijn memoires in de boekhandel liggen.

De conciërge van het Gentse justitiepaleis is zeker van zijn stuk: ,,Jan Beirens? Nooit van gehoord. Hier werkt niemand met die naam.'' Raadsheer Jan Beirens kan er om lachen. ,,Ik ben nog niet weg en ik lijk al vergeten'', zegt hij. De man is nochtans nationaal nieuws geweest: hij was de jongste rechter en de jongste raadsheer van het land maar hij was ook de hoogste magistraat die ooit achter de tralies vloog. ,,Door verdachtmakingen vanuit de Loge'', zegt Beirens.

Vrijgesproken

Eind 1996 werd Beirens ervan beschuldigd tegen betaling vrijspraken en milde arresten uit te spreken. De verdenkingen berustten vooral op fabeltjes van de notoire oplichter en fantast Piet Van Haut en op anonieme getuigenissen. Begin 1999 werd Jan Beirens over de hele lijn vrijgesproken. Hij kreeg een schamele 6.500 euro schadevergoeding voor de 87 dagen gevangenschap, maar het Hof van Cassatie schorste hem voor een jaar omdat hij de indruk gewekt had benaderbaar te zijn. Sinds 2000 is hij opnieuw aan de slag als kamervoorzitter bij het Gentse hof van Beroep. Daar zwaait hij in mei volgend jaar af.

,,Ik ben niet als rechter geboren en ik zal niet als rechter sterven. Ik kom uit een volksbuurt in Knokke-dorp. Niet uit Knokke Zoute. Al die jaren ben ik Jan-van-de-zee gebleven, die graag een pint drinkt met gewone mensen. Ook na mijn schorsing ben ik dat blijven doen. Die affaire heeft me wel wantrouwig gemaakt. Ik ben een stukje van mijn vrijheid kwijt: ik vraag me altijd af wat men nu weer zal denken als ik met een of andere vriend een babbeltje sla. Ik voel me daar niet echt goed bij. Ik hou van rechtuit rechtaan.''

Boek

Beirens legt intussen de laatste hand aan een boek over zijn ophefmakende proces. ,,Ik ben de eerste dag van mijn gevangenschap beginnen schrijven'', zegt hij. ,,Op toiletpapier, want ik zat in strenge afzondering. Maar het boek gaat niet alleen over die periode. Ook over mijn jeugd aan zee en de mensen om me heen. Het wordt een boek over Jan uit Knokke-Dorp .''

(WDB)

Corrigeer

NIEUWS