De 22 hoofdrolspelers van de topper één voor één op de rooster gelegd

Anderlecht op zeven posities sterker dan Club

Club Brugge versus Anderlecht: dat worden straks op het veld duels op het scherpst van de snee. Wij zetten de 22 tenoren nu al tegenover elkaar, positie per positie. Anderlecht haalt het in dit duel met 7-4, maar in voetbal blijft de teamprestatie meer dan louter de optelsom van de individuele talenten. Gunther De Vos en Jürgen Geril

Het duurde een tijdje voor Bojan Jorgacevic zijn beste niveau haalde bij Club. De laatste weken staat de Serviër beter te keepen, maar bijvoorbeeld zijn uittrappen blijven voor verbetering vatbaar.

Silvio Proto is dit seizoen de meest stabiele factor bij Anderlecht. Hij ging alleen in de fout tegen Zulte Waregem. Proto is soberder en efficiënter geworden en leest het spel goed. In verschillende grote matchen hield hij zijn ploeg overeind.

Onze keuze: Silvio Proto

Rechtsachter

Carl Hoefkens kan eindelijk een prijs pakken en dat haalt het beste in hem naar boven. Hoefkens staat verdedigend sterk en is ook belangrijk in de opbouw. Bovendien werpt hij zich op als een sterke aanvoerder in het team.

Marcin Wasilewski blijft een harde verdediger in de duels. Enerzijds flirt hij nog geregeld met de grens van het toelaatbare, anderzijds wordt zijn spel soms belemmerd omdat hij door zijn reputatie soms te veel aan gele kaarten denkt. Ook zijn opbouw kan beter.

Onze keuze: Carl Hoefkens

Centrale verdediger rechterkant

Ryan Donk haalt een bijzonder hoog niveau dit jaar. De Nederlander laat zich nog maar zelden betrappen op foutjes door nonchalance.

Cheikhou Kouyaté als verdediger is dit seizoen de ontdekking bij Anderlecht. Hij gaat onbevreesd in duel en met zijn snelheid haalt hij dikwijls een doorgebroken aanvaller terug. Hij wordt niets voor niets aan Manchester City gelinkt.

Onze keuze: Cheikhou Kouyaté

Centrale verdediger linkerkant

Jordi Figueras maakte een knallende intrede bij Club. De Spaanse verdediger is fysiek sterk en kan meer dan een aardig potje voetballen. De voorbije wedstrijden kent hij een lichte terugval.

Roland Juhasz is normaal de rots in de branding bij Anderlecht, maar de jongste tijd draait het minder goed. Zo werd hij vorige week te gemakkelijk gepasseerd bij de eerste goal van Genk. Hij verzamelt ook gele kaarten.

Onze keuze: Jordi Figueras

Linksachter

Tom Høgli is een rechtsachter. En hoe hard de Noorse international ook zijn best doet op de rechterflank, hij kan niet verstoppen dat hij geen echte linksachter is.

Olivier Deschacht krijgt weer de voorkeur op de jonge Jordan Lukaku. De voormalige aanvoerder bracht dit seizoen veel tijd op de bank door en mist misschien matchritme, maar in toppers staat hij meestal zijn mannetje.

Onze keuze: Olivier Deschacht

Verdedigende middenvelder

Niki Zimling is de metronoom van blauw-zwart. De Deen was de voorbije duels geblesseerd en dat was er zeker aan te merken. Het zal zondag echter afwachten zijn in hoeverre hij matchritme mist.

Lucas Biglia haalde na zijn schouderblessure nog maar zelden het hoge niveau van zijn seizoensbegin, maar blijft onmisbaar. Alleen al zijn aanwezigheid en rust aan de bal zorgen ervoor dat zijn ploegmaats meer vertrouwen hebben.

Onze keuze: Lucas Biglia

Centrale middenvelder

Jonathan Blondel blijft ook na de terugkeer van Zimling in de ploeg. Blondel was lang out met een blessure maar is met zijn enorme werkkracht en inzet een verrijking voor het Brugse middenveld.

Kanu leek na een disciplinaire schorsing helemaal uitgerangeerd bij Anderlecht, maar vocht in deze Play-off 1 terug. De Braziliaan heeft een uitstekende techniek en een enorme actieradius, maar is soms door concentratieverlies en nonchalance wat wispelturig.

Onze keuze: Jonathan Blondel

Centrale middenvelder

Victor Vazquez moet meer dan ooit voor de creativiteit zorgen bij Club Brugge, zeker nu Lior Refaelov er door een blessure waarschijnlijk niet bij is. De Spaanse ex-speler van Barcelona won de voorbije maanden aan volume. Acties maken en openingen creëren kon hij altijd al. Nu staat Vazquez ook fysiek op punt.

Sacha Kljestan is de man die bij Anderlecht voor het evenwicht moet zorgen en bergen werk opknapt tussen de aanval en de verdediging, maar door de zware opeenvolging van matchen zit de Amerikaan stilaan aan het einde van zijn Latijn.

Onze keuze: Victor Vazquez

Rechteraanvaller

Thomas Meunier verteerde de overstap van derde klasse naar de top in eerste klasse verrassend vlot. De grote aanvaller verbaasde met zijn snelheid en acties in de eerste seizoenshelft. Hij kent echter een terugval en komt eigenlijk nog beter tot zijn recht in een centrale rol.

Matias Suarez is geblesseerd aan de kniepees, maar wordt toch telkens opnieuw opgelapt. Door zijn blessure presteert de Gouden Schoen tegenwoordig niet op het toppunt van zijn kunnen, maar zelfs een halve Suarez zorgt nog geregeld voor een splijtende actie of assist.

Onze keuze: Matias Suarez

Centrumspits

Joseph Akapla was nog spits op overschot bij Club na de komst van Björn Vleminckx. Maar de Nigeriaan won de concurrentiestrijd. Akpala zit aan veertien doelpunten en bulkt van het vertrouwen.

Dieumerci Mbokani is de enige ster van Anderlecht die in deze Play-off 1 blijft fonkelen. De Congolees beleefde een seizoen met enkele vervelende blessures, maar ondertussen zit hij toch aan 13 goals. In de laatste vier wedstrijden scoorde hij alvast drie keer.

Onze keuze: Dieumerci Mbokani

Linkeraanvaller

Carlos Bacca is eigenlijk een centrumspits, maar door de blessure van Refaelov start hij wellicht als flankspeler. Tegen Gent deed Colombiaan zijn stinkende best op links en scoorde hij zelfs, maar een winger is Bacca niet.

Milan Jovanovic is geprikkeld. De Profvoetballer van het Jaar 2008 begon de voorbije twee matchen op de bank en is erop gebrand om terug te slaan. Jova scoorde 9 keer in de elf wedstrijden die hij al speelde tegen Club.

Onze keuze: Milan Jovanovic

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.