Grootste bankoplichting uit Belgische geschiedenis eindelijk voor rechter

Jetsetters op kosten van de bank

Daisy Ragole (57) en Laurent Demey (57) leefden vijftien jaar een sprookjesleven. Bedrijven, hotels, kastelen, een voetbal- en golfclub, een jacht, het kon niet op. Tussen 1983 en 1997 slaagde de vrouw er in om haar werkgever, Crédit Lyonnais in Gent, voor 85,3 miljoen euro op te lichten. Tot de ontmaskering volgde, en vele werknemers van hun bedrijven meegesleurd werden in een faillissement.

De Gentse rechtbank buigt zich morgen over de meest notoire oplichtingszaak van een bank in ons land. Veertien jaar lang leidde Daisy Ragole haar werkgever om de tuin. De boekhoudster had geleidelijk aan een vertrouwensfunctie verworven in het filiaal van Crédit Lyonnais (nu Deutsche Bank) in Gent. Toen de NV Hortex uit Wakken, de bouwonderneming van haar echtgenoot, in geldproblemen raakte, begonnen de onregelmatigheden. Daisy Ragole maakte gebruik van haar functie om de tekorten aan te zuiveren. Ze maakte geen gebruik van financiële spitstechnologie maar bootste simpelweg de handtekening na van een collega om de interne rekeningen van de bankinstelling te pluimen. Maandelijks moest er een overzicht worden doorgespeeld van de stand van die rekeningen aan de hoofdzetel. Daisy Ragole gebruikte de rekeningen van grote klanten als Sidmar om de put op de interne rekeningen aan te zuiveren en zorgde er daags nadien voor dat die grote klanten terug over alle fondsen beschikten, zonder dat zij in de smiezen konden krijgen dat hun geld getransfereerd was geweest.

Het begon schoorvoetend maar in de jaren '90 was het hek van de dam en liepen de bedragen op van enkele miljoenen franken tot 25 miljoen frank en meer per cheque. Het geld belandde onder meer op de persoonlijke rekeningen van het echtpaar, tot hun bankinstelling (de Generale Bank) in 1997 uiteindelijk aan de alarmbel trok. Een audit bij Crédit Lyonnais leidde tot de ontmaskering. Op 11 maart 1997 werden Daisy Ragole en Laurent Demey aangehouden en bekenden ze snel de feiten. Pas in december 1997 kwam er een einde aan hun voorlopige hechtenis. Een deel van de gelden was doorgesluisd naar rekeningen in Frankrijk, Spanje, Zwitserland, Duitsland, Engeland.

,,Rich and Famous''

De speurders in het dossier werden al snel ingewijd in ,,the lifestyle of the rich and famous''. Daisy Ragole en Laurent Demey, die door de jaren meer en meer hun eigen weg gingen, hebben de jaren '80 en '90 in een roes geleefd. Ze keken op geen frank en hadden zich een exorbitante levensstijl aangemeten.

Daisy Ragole kocht voor 1 miljoen euro het kasteel Schelderode in Merelbeke. Ze richtte het in met zeventiende-eeuws meubilair en ultramodern design en een kunstcollectie met doeken van Andy Warhol en Paul Delvaux.

Voor drie miljoen euro werd Laurent Demey eigenaar van het kasteel Les Roses in Waasmunster. In Marbella had Demey twee appartementen en één in aanbouw en dobberde zijn jacht Zirocco . Eén miljoen euro kostte een kasteel met landerijen in het Franse Montcombroux. Voor 2,5 miljoen euro verwierf Laurent Demey de helft van de aandelen van de Waregemse Happy Golfclub. Hij was in Waregem een graag geziene gast, want bij voetbalclub SV Waregem werd hij voorzitter.

Meer dan één miljoen euro pompte hij in de club. Zo sprong hij enkele keren de noodlijdende clubkas bij en betaalde hij eigenhandig de spelerslonen. Voor enkele transfers - zoals die van Pascal De Vreese van AA Gent - haalde hij de portefeuille boven. Duizenden euro's per keer voor privé-vliegtuigvervoer, de aankoop van een appartement in Knokke of de bouw van een residentie in Zulte, 2.600 euro voor de ontvangst van BV's van VTM in hotel Panorama, 25.000 euro voor een verblijf en de huur van een boot in Saint-Tropez, 125.000 euro voor een veiling van Kom op tegen Kanker.

Sinaasappelplantage

Veel van het ontvreemde geld ging naar het zakenimperium van Demey. Hij ging daarbij niet altijd weloverwogen tewerk. ,,Een sinaasappelplantage in Costa Rica, een luchtvaartmaatschappij met vluchten naar Sri Lanka, een project met fantastische opbrengsten in Canada : veel geld ging op in zinloze investeringen. Voor zijn patrimonium betaalde Demey steevast een veel te hoge prijs'', vertelt een waarnemer. Na de ontdekking van de fraude gingen ook de hotels in het Zwitserse luxe skioord Villars-sur-Ollon overkop. Demey had er de aandelen van de hotels Bristol en Panorama en van de lokale tennisclub verworven. Demey wordt ook vervolgd voor witwaspraktijken, want met zijn bedrijven zou hij een carrousel van fictieve facturen hebben georganiseerd.

,,Van de 85,3 miljoen euro rest er nog maar weinig'', zegt een ingewijde. Naar schatting 12 miljoen euro zou op een geblokkeerde rekening staan of terugbetaald zijn. Pikant detail : Laurent Demey woont nog steeds in het kasteel Les Roses. De beheerder die de rechtbank aanstelde, vond geen koper voor het gebouw.

Verjaring

Na een onderzoek van zeven jaar komt het metersdikke dossier eindelijk voor de rechtbank. Eigenlijk kon het proces nog langer op zich laten wachten, want over de verwijzing van enkele van de in totaal zestien verdachten die zich op de één of andere manier hebben verrijkt bestaat er nog altijd discussie. Het Gentse parket vreesde voor de verjaring en splitste het dossier af waardoor de twee hoofdbeklaagden al vroeger voor de strafrechter moeten verschijnen.

Misschien brengt het proces een antwoord op enkele vragen. Waarom bleef Daisy Ragole zich inspannen om de portefeuille van Laurent Demey te vullen, hoewel ze van tafel en bed gescheiden waren? Hoe komt het dat de oplichting veertien jaar kon duren zonder dat Crédit Lyonnais of een andere bankinstelling de wenkbrauwen fronste?

De beklaagden doen voor het proces beroep op ervaren strafpleiters. Piet Van Eeckhaut en René Verstringhe treden op voor Laurent Demey, meester Vic Van Aelst verdedigt de belangen van Daisy Ragole.Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees