,,Perfecte moorden'' die nooit opgelost raakten

Ze zijn vermoord maar door wie?

Ze zijn vermoord maar door wie?

Foto: © rr

Tv-kijkend Vlaanderen zoekt zich vanavond de laatste keer suf naar de moordenaar in het VTM-programma De perfecte moord. Maar bestaan die ook in het echte leven? Niet alle nabestaanden krijgen het antwoord op de cruciale vragen: wie en waarom? Een overzicht van enkele cold cases of oude moorddossiers zonder ontknoping.

Lieve Desmet

De 13-jarige Lieve Desmet uit Dentergem verdween spoorloos in mei 1984. Ze reed terug naar huis na school, het Instituut Heilige Familie in Tielt. Maar ze kwam nooit thuis. Diezelfde avond werden haar fiets en boekentas teruggevonden. Maar van Lieve geen spoor.

Vier maanden later vond een man het lichaam van het verdwenen meisje. Er lag een touw rond haar hals gestrengeld. Geen dader, geen motief. In 1994 wist een anonieme briefschrijver aan de krant Het Volk te melden dat een zekere Gustaaf VdV de moordenaar was.

Maar die cafébaas uit Tielt was spoorloos. Hij verdween een maand na de vondst van Lieves lichaam en is sindsdien nooit meer gezien. Elk spoor liep dood. De zaak is nog altijd niet opgelost.

Carine Dellaert

Emile Dellaert werd zelf in de cel gestopt op verdenking van de moord op zijn eigen dochter Carine (16). Het Gentse meisje verdween in de zomer van 1982. Pas drie jaar later werd haar lichaam teruggevonden in een uitgedroogde aalput langs het kanaal in Gent.

Vader Dellaert werd op de rooster gelegd. Haar moeder, van wie hij gescheiden was, gooide nog wat olie op het vuur en beweerde dat hij een incestueuze relatie had met zijn dochter. Bovendien was de man al eens veroordeeld voor zedenfeiten. Maar hij bleef ontkennen.

Toch zat hij drie maanden in de cel. Bij gebrek aan bewijzen moest het gerecht hem dan toch laten gaan. Regina Louf, ook bekend als X1 , diste een ander verhaal op: zij zou Carine hebben ontmoet tijdens seksfeesten. Vader Dellaert was volgens X1 op de hoogte. Straffer nog: hij was bevriend met Michel Nihoul. Na een onderzoek werd het verhaal afgedaan als complete nonsens. Een dader is nooit gevonden.

Marinescu Puia

Het lijk van de 9-jarige Marinescu Puia werd in juli 1999 aangetroffen in de Antwerpse dokken. Zijn lichaam zat in een zwarte sporttas. Het Roemeense jongetje was al zes dagen vermist.

Hij was thuis vertrokken om te gaan bedelen, maar zijn ouders wachtten tevergeefs op zijn terugkeer. De speurders zoeken nog altijd naar een licht in de duisternis.

Christiane Heiser

De 21-jarige Christiane Heiser had in 1992 net de tweede kandidatuur economie aan de VUB aangevat. Ze verbleef in een studentenhuis. Op 12 november werd haar toegetakelde lichaam gevonden in de douche van het gebouw. De moordenaar had haar omgebracht met een keukenmes en een breekmes.

De andere bewoners van het studentenhuis werden aan de tand gevoeld, zonder resultaat. Pas negen jaar later werd een mogelijke verdachte aangewezen: een zwakzinnige die in een instelling zat nadat hij was beschuldigd voor de moord op de Leuvense studente Inge Waterloos.

De man onderging een DNA-test, maar zijn genetisch materiaal kwam niet overeen met dat van de moordenaar. Op enkele doodlopende sporen na zit er sindsdien geen schot meer in de zaak.

Katrien De Cuyper

De ouders van de 15-jarige Katrien kregen op 17 december 1991 nog een telefoontje van hun dochter. Ze zou een bus later nemen. Die bus heeft ze nooit gehaald. Een half jaar later vond een arbeider haar lichaam op een braakliggend terrein. Het enige spoor: dat laatste telefoontje vanuit een café in Merksem.

Kim en Ken Heyrman

Kim (12) en Ken (8) Heyrman verdwenen op 4 januari 1994 in de Antwerpse Noordwijk. Vijf weken nadien werd Kims lichaam gevonden in het Asiadok. Van haar broertje Ken ontbrak elk spoor. De jongen is tien jaar na de feiten nog altijd niet terecht, evenmin als de moordenaar van Kim.

Joke Van Steen

Een jachtopziener stootte op zondagmorgen 12 november 1995 op het lichaam van de 17-jarige Joke. Ze lag naast een beekje en was omgekomen door slagen en verdrinking.

De avond voordien was Joke voor het laatst gezien op een fuif in Oudenaarde. De speurders konden nooit achterhalen wat er die zaterdagnacht gebeurd is.

Christine Van Hees

13 februari 1984. In een champignonkwekerij in Oudergem wordt een vreselijk toegetakeld lichaam gevonden. De 16-jarige Christine was op een gruwelijke manier gefolterd. Speurders ontdekten dat Christine regelmatig spijbelde en er een geheime vriendenkring op nahield. Het spoor leidde naar punks en jongeren die de vrije liefde predikten, maar ondervragingen en onderzoek leverden weinig op.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees