Verloop van 'Operatie Kelk'

Leidde zij gerecht naar Danneels?

Leidde zij gerecht naar Danneels?

Foto: herman ricour

Verklaringen van Godelieve Halsberghe hebben waarschijnlijk mee geleid tot de spectaculaire huiszoekingen van de politie in het aartsbisdom Mechelen. 'Mogelijk is de inval van donderdag het gevolg van mijn ondervraging door het gerecht een tijdje terug over mijn dossiers', zegt de voormalige voorzitter van de commissie seksueel misbruik binnen de kerk, oftewel de voorgangster van Peter Adriaenssens.

De pedofiliespeurders van de Brusselse federale politie willen weten of de kerkelijke overheid de klachten over seksueel misbruik door geestelijken altijd correct heeft behandeld. Daarvoor gingen de onderzoekers onder meer bij Godelieve Halsberghe aankloppen. De eremagistrate had van 1998 tot 2008 de leiding over de commissie voor de behandeling van klachten wegens seksueel misbruik in een pastorale relatie. Dan gaf zij er de brui aan, naar eigen zeggen wegens onvoldoende medewerking van de Kerk.

Godelieve Halsberghe hield echter tot voor kort thuis kopieën bij van haar dossiers. Het gaat om brieven van de betrokken partijen, verslagen van alle gesprekken die ze destijds met kardinaal Danneels over haar dossiers voerde, en de beslissingen in elke zaak. En die kopieën spelen een belangrijke rol in de spectaculaire huiszoekingen van donderdag, zo blijkt.

Telefoontje

'Over die dossiers kreeg ik onlangs een onaangenaam telefoontje', zegt de eremagistrate. 'Een man sprak mij in het Frans aan. Hij vroeg of ik destijds dit soort dossiers (van pedofilie door geestelijken, nvdr) heb behandeld. Ik antwoordde bevestigend. Hij zei daarop dat ik maar beter zou oppassen. Niet alleen in het belang van de dossiers, maar ook voor mezelf. De man sprak niet met een dreigende stem, maar toch op een verwittigende toon.' Halsberghe besloot het verontrustende telefoontje aan te geven bij de politie. 'En mijn dossiers vertrouwde ik toe aan het Rijksarchief (dat toeziet op de bewaring van archieven die de overheid aanlegt, nvdr).' Net donderdag, de dag dus van de inval in de Sint-Romboutskathedraal, werden ook die dossiers door het gerecht in beslag genomen.

Maar was ook Halsberghe het die de speurders op weg zette naar de crypte in de Mechelse kathedraal? Heeft zij ooit horen spreken over geheime plekjes in het monument waar delicate dossiers werden verstopt? 'Ik heb daar destijds wel iets over horen vertellen, maar vraag mij niet meer wanneer precies. Ik weet ook niet meer of daarbij specifiek over de crypte werd gesproken. Ik zal het daar waarschijnlijk wel met iemand over gehad hebben. Ik heb in elk geval alle klachten aan monseigneur Danneels doorgespeeld, want zonder het fiat van de Kerk kon toch niets worden ondernomen', antwoordt de gewezen commissievoorzitter.

Volgens onze informatie kreeg de politie enerzijds de crypte doorgegeven als plaats waar delicate dossiers zouden kunnen zijn verstopt. Maar er werd ook een plaats achter tralies beschreven. Om die reden werd ook de sacristie donderdag zorgvuldig uitgekamd tijdens de actie die de codenaam 'Operatie Kelk' meekreeg.

Rekensom

Het doel van de inval van de politie in het aartsbisschoppelijk paleis, de Sint-Romboutskathedraal en de privéwoning van kardinaal Danneels kan uiteindelijk tot een eenvoudig rekensommetje herleid worden. Enerzijds is er de resem dossiers die Godelieve Halsberghe aan het Rijksarchief toevertrouwde na het dreigtelefoontje. Anderzijds is er het pakket van dossiers die op het aartsbisdom in Mechelen en bij de commissie-Adriaenssens in Leuven in beslag werden genomen. Vindt men het eerste pakket niet terug in het tweede, dan zijn er dossiers verdwenen, zo redeneren de speurders.

Kritiek

Het gerecht krijgt intussen bergen kritiek over zich heen, voornamelijk wegens de spectaculaire middelen die werden ingezet. Zo werd niet geaarzeld om het graf van kardinaal Mercier te onderzoeken, en werden er gaatjes geboord in een wand van de crypte. Was het tijdstip van de operatie, uitgerekend op de bijeenkomst van bisschoppen, toeval? In katholieke kringen wordt de inval hier en daar beschreven als een aanslag van vrijdenkers in het gerecht op de kerkelijke autoriteit. In speurderskringen wordt dat in alle toonaarden ontkend. 'Als al je vragen steevast beantwoord worden met daar heb ik geen weet van, dat behoort niet tot mijn bevoegdheden, ik ben hier nog maar pas, daarvoor moet u bij iemand anders zijn, dan mag het geen wonder heten dat de onderzoeksrechter zo breed mogelijk wil werken. Want hij krijgt mogelijk geen tweede kans om elementen in beslag te nemen die men liever voor hem verborgen houdt', reageren onderzoekers.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees