Li Ka-Shing nieuwe eigenaar van Renault Vilvoorde

Miljardair op versleten schoenen

De oude Renaul-terreinen in Vilvoorde worden straks ingenomen door distributieholding AS Watson van de Hongkongse tycoon Li Ka-Shing. Ondermeer Kruidvat en Ici Paris XL raken er straks hun stocks kwijt. Wie is die Li Ka-Shing?

Li Ka-Shing werd in 1928 geboren in de Chinese provincie Guangdong. In 1940, toen de Japanners China binnenvielen, vluchtte de familie naar een rijke oom in Hongkong. Li Ka-Shing ging er horloges verkopen in de winkel van zijn oom. Toen hij 19 was, werd hij er algemeen directeur. Kort daarna ging hij overdag huis aan huis metaalwaren verkopen. 's Nachts werkte hij in de fabriek waar die spullen gemaakt werden. De commissie die hij opstreek, lag zeven keer hoger dan de commissie van de tweede beste.

Li Ka-Shing richtte een plasticfabriek op, gooide zich op de energiemarkt, de haven van Hongkong en de elektriciteitsproductie én hij waagde zich in de klein- en groothandel. Van elke dollar die vandaag in Hongkong uitgegeven wordt, gaat er vijf cent naar Li Ka-Shing. Vandaag is Li Ka-Shing de voorzitter van Cheung Kong Holdings . Het weekblad Asiaweek noemde hem de machtigste man van Azië, op de Forbes-lijst van rijkste mensen ter wereld staat hij op de 22ste plaats.

Het betekent allemaal niet dat Li Ka-Shing naast zijn schoenen is gaan lopen. Hij draagt naar verluidt versleten schoenen, heeft een plastic horloge om de pols en geeft gul als er zich ergens ter wereld een ramp heeft voorgedaan.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees