Minister Laruelle (MR) gekant tegen wetsvoorstel Bart Tommelein (Open VLD)

Liberalen ruziën over alcoholverbod nachtwinkels

Liberalen ruziën over alcoholverbod nachtwinkels

Foto: Photo News

Een liberale minister die een wetsvoorstel van een liberaal afschiet, het gebeurt niet elke dag. Minister van Middenstand Sabine Laruelle (MR) wil niet weten van een alcoholverbod in nachtwinkels en tankstations, zoals senator Bart Tommelein (Open VLD) voorstelt. Farid El Mabrouk

CD&V-senator Dirk Claes wil de verkoop van sterke drank aan banden leggen in tankstations, nachtwinkels en shops die 24 uur op 24 mogen openblijven. Zijn liberale collega Bart Tommelein doet nog straffer. Hij pleit nu voor een totaal verbod tussen middernacht en 6 uur 's morgens. Enkel in cafés mag dan nog alcohol verkocht worden, meent de Oostendenaar. Hij wil zo vermijden dat jongeren 's nachts een voorraad alcohol inslaan en in uitgaansbuurten amok maken. Nachtwinkels droogleggen vermindert ook het risico op ladderzatte feestvarkens die toch nog achter het stuur kruipen.

'Bovendien zijn nachtwinkels eerder pseudocafés geworden, waar in tegenstelling tot in de horeca geen controle is. Cafés hebben wel een verantwoordelijkheid en moeten met alles in orde zijn.' Oneerlijke concurrentie dus, meent Tommelein, die wel beseft dat hij de grenzen van het liberalisme 'kietelt'.

Dat blijkt ook uit de reactie van bevoegde minister Sabine Laruelle. 'Raar voor een liberale senator', zegt haar woordvoerster Evy Vandemaele. Net als de ondernemers- en zelfstandigenorganisaties Unizo en NSZ vindt de minister dat de zelfstandigen niet verantwoordelijk mogen worden gesteld voor een maatschappelijk probleem. Automobilisten moeten zelf leren omgaan met alcohol. 'Je kunt toch niet alles verbieden wat slecht is voor de mensen... Gaan we chocolade uit de rekken halen omdat die slecht is voor kinderen?', zegt Vandemaele. Zij wijst er ook op dat tankstations langs autosnelwegen nu al geen sterke drank mogen verkopen en dat daar binnenkort extra controles op komen. Ander belangrijk argument voor Laruelle om het verbod van de hand te wijzen: zonder de verkoop van alcohol zijn nachtwinkels economisch niet leefbaar.

Dat spreekt Tommelein tegen. Nachtwinkels verkopen vooral tussen 8 uur en middernacht. 'Moeten we 's nachts dan nog sterke drank verkopen voor die enkeling die een pannenkoek wil flamberen?' Steeds meer gemeenten treden overigens op tegen nachtwinkels en de overlast die ze veroorzaken, zegt de liberaal nog, verwijzend naar steden zoals Leuven, Gent en Antwerpen.

'Plat populisme'

'Plat populisme', countert distributiefederatie Comeos dan weer. Het is niet de taak van de handelaars, maar van de overheid om overlast door drankmisbruik aan te pakken, klinkt het. Horeca Vlaanderen is - niet verwonderlijk - wel te vinden voor het voorstel. Langs Vlaamse kant zijn alle meerderheidspartijen er overigens voor om op te treden. Of zij ook alle Franstalige partijen mee over de streep kunnen krijgen, is erg twijfelachtig.

Corrigeer

MEER NIEUWS