Koetsierswoning omgebouwd tot vakantieverblijf

Kruidensauna in De Koetsier

Kruidensauna in De Koetsier

Francesco Catalano (rechts) en Raf Penders werkten acht jaar aan de verbouwing van de koetsierswoning. Foto: © Yorick Jansens

MAASMECHELEN - Zin in een kruidensauna en achteraf een kruidendrankje? Dan moet je vanaf vandaag bij Francesco Catalano en Raf Penders in De Koetsier in Maasmechelen zijn. Beiden openden er een nieuw vakantieverblijf dat vooral gericht is op het herontdekken van (inheemse) kruiden.

Het provinciebestuur werkt al een tijdje mee aan privé-initiatieven die erop gericht zijn om het toerisme in Limburg te promoten en uit te breiden. In die optiek kregen ook Francesco Catalano en Raf Penders, onder impuls van gedeputeerde Marc Vandeput (CD&V), subsidies om een nieuw vakantieverblijf uit te bouwen in de oude koetsierswoning van kasteel Vilain XIIII.

Het gaat echter niet om het zoveelste vakantieverblijf. Raf Penders is al zijn leven lang verzot op kruiden en het oordeelkundig gebruik daarvan. Toen hij de kans kreeg om de vroegere koetsierswoning van het kasteel Vilain XIIII in Leut-Maasmechelen aan te kopen aarzelde hij niet. ,,Hier moet een educatief vakantieverblijf rond kruiden komen'', stelde hij.

Samen met Francesco Catalano werkte hij gedurende acht jaar aan de renovatie van de oude woning. Vandaag is het zover en worden de deuren gepend van het nieuwe vakantieverblijf.

De hooizolder werd omgetimmerd tot een appartement dat plaats biedt aan zeven personen. Op de graanzolder is nog eens plaats voor vier personen.

Kruiden

,,We wilden ons vakantieverblijf dat tikkeltje meer bieden. Dat vonden we in het gebruik van kruiden'', zegt het duo tijdens een wandeling in de kruidentuin met meer dan honderd vooral inheemse kruiden. In samenspraak met de gasten maken Catalano en Penders trouwens een lekker kruidendrankje dat bovendien meestal nog goed is tegen een of ander kwaaltje.

,,Je zou ook verschieten hoeveel verschillende en interessante kruiden er langs de Maas groeien. Daarom organiseren we educatieve kruidenwandelingen.''

Het neusje van de zalm blijft volgens ons echter de kruidensauna.

Meer inlichtingen op www.dekoetsiermaarsmechelen.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio