IJzerstad doet heksenreputatie opnieuw eer aan

,,Heksenstoet komt terug''

,,Heksenstoet komt terug''

Erwin Pelgrim van het heksenfeestencomité: ,,De tijd nemen om over een nieuw concept na te denken.'' Foto: © VHI

Nieuwpoort - De roemruchte Nieuwpoortse heksenstoet komt terug. Dit gebeurt weliswaar nog niet dit jaar, maar het heksenfeestencomité en het stadsbestuur bereikten hierover een overeenkomst. Niettemin wordt ook 2006 opnieuw een heksenjaar, met enkele opvallende programmapunten.

De historische driejaarlijkse heksenstoet ging voor de laatste keer uit in 2000. Hij lokte altijd heel wat toeschouwers naar de Nieuwpoortse binnenstad. Toch besliste het stadsbestuur om de stoet te vervangen door jaarlijkse heksenfeesten. Daar wordt nu op teruggekomen.

Erwin Pelgrim van het plaatselijk heksenfeestencomité is hier zeer blij om. ,,We gaan in ieder geval rustig de tijd nemen om over een nieuw concept voor dit grootse gebeuren na te denken,'' aldus Erwin Pelgrim.

,,Er moeten heel wat zaken aangepast en vernieuwd worden maar de essentie, de historische onderlaag, blijft. We zullen ongetwijfeld kiezen voor een modernere aanpak en ook de financiële middelen om er een indrukwekkend spektakel van te maken moeten aanwezig zijn. Daarom zal de stoet nog niet in de zeer nabije toekomst opnieuw uitgaan, want een dergelijke organisatie mag niet overhaast aangepakt worden'' ment Erwin Pelgrim.

Religiebeurs

Dat neemt niet weg dat ook in 2006 de heksen _ en meer bepaald het verhaal van Jeanne Panne _ manifest aanwezig zullen zijn in de Nieuwpoortse stadskern.

,,Het verhaal van Jeanne Panne, de bekendste Nieuwpoortse heks, is van alle tijden,'' stelt Erwin Pelgrim. ,,Het is een verhaal van uitgesloten zijn en niet begrepen worden. Kortom, de tijden zijn niet veel veranderd.''

Het heksenprogramma 2006, met activiteiten van april tot en met juli, omvat nog enkele verrassingen. Zo staat op 8 juli in de Stadshalle 'Spiritualiteit in Nieuwpoort' op het programma. Dat is een soort 'Religiebeurs' waarbij veertien religies elk een stand krijgen om zichzelf voor te stellen en meteen de gelegenheid krijgen om misverstanden en vooroordelen over hun opvattingen aan te kaarten. ,,De faculteit theologie van de KU Leuven is trouwens zeer geïnteresseerd in dit unieke opzet'', weet Erwin Pelgrim.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio