Koninklijke fanfare De Strijders viert 100ste verjaardag

Vereniging springlevend

OOSTERWIJK - Koninklijke fanfare De Strijders uit Oosterwijk bij Westerlo blaast dit jaar honderd kaarsjes uit. Dat vieren de muzikanten dit weekend met een eeuwfeestconcert. Want ook nu nog is de vereniging springlevend.

De fanfare ontstond in februari 1906 uit Zangmaatschappij De Strijders . Bij zangverenigingen was er een trend om koperinstrumenten toe te voegen om de zangers te ondersteunen. De groep van koperinstrumenten groeide zo snel dat de vereniging werd omgedoopt tot fanfare De Strijders.

,,Momenteel telt de fanfare een honderdtal leden, waarvan zo'n 52 muzikanten", zegt secretaris Alfons Liekens. ,,Ikzelf werd lid in 1955 en sindsdien is het ledenaantal blijven stijgen."

Aan instroom van jonge muzikanten heeft de vereniging ook geen klagen. ,,In het dorp is een afdeling van de muziekschool. Nu komen er weer drie nieuwe jonge muzikanten bij onze fanfare. Vroeger hadden we een eigen leergang maar nu proberen we vooral via de muziekschool aan jong talent te raken. Daar krijgen ze een betere vorming", stelt Liekens.

Verschil laten horen

In 1960 startte fanfare De Strijders met winterconcerten. Een formule die tot op heden nog steeds succesvol is. Dit jaar brengt de muziekvereniging een Eeuwfeestconcert. ,,Speciaal voor die gelegenheid schreef componist Sven Van Calster het muziekstuk Ekato geschreven", vertelt Alfons Liekens. ,,Verder staat er ook nog een muziekstuk uit 1946 op het programma, op die manier kunnen we het verschil laten horen."

Het Eeuwfeestconcert vindt zaterdag en zondag plaats in parochiezaal Klokkenhof in Oosterwijk-Westerlo. Het concert begint zaterdag om 19.30 uur en zondag om 19 uur. De toegang bedraagt 5 euro.

Verder treedt de fanfare in augustus tijdens een reisconcert op in het Duitse Wittlich en Bernkastel. Op 9 september spelen de muzikanten datzelfde concert opnieuw in Oosterwijk.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio