Negen doden bij brand in Vladivostok

Als ratten in de val

Als ratten  in de val

Wanhopige bewoners houden zich vast aan de vensterbanken, zes verdiepingen boven de begane grond. Foto: © AP

Een brand in een kantoorgebouw in het Russische Vladivostok liep op een vreselijke manier uit de hand. Bewoners sprongen ten einde raad zes verdiepingen naar beneden, omdat ze als ratten in de val zitten. Negen mensen zijn omgekomen, zeker vijftien werden gewond.

De brand is waarschijnlijk ontstaan op de zevende verdieping van een kantoorgebouw in Vladivostok. Volgens een expert waren de trappenhuizen van het gebouw geblokkeerd door hekken, waardoor de mensen die zich op de bovenste verdiepingen van het gebouw bevonden, niet naar beneden konden vluchten.

,,Er was niets voorzien om de mensen te helpen. Er waren geen touwen, geen nooduitgangen of geen brandladders. Blijkbaar was dat niet nodig'', vertelt een reddingswerker aan een lokaal televisiestation. De slachtoffers, die geen kant meer op konden, probeerden zich zo lang mogelijk vast te houden aan raamkozijnen, zes verdiepingen boven de begane grond. Beneden raakte de brandweer maar met de grootste moeite tot bij het gebouw. De plaats die normaal voorzien was voor brandweerwagens, was ingepalmd door een commerciële parking.

Lakse controles

Bij de brand kwamen negen mensen om het leven. Vijftien anderen werden gewond naar het ziekenhuis gebracht. Vijfhonderd mensen konden ondanks alles geëvacueerd worden. Er komt een strafrechterlijk onderzoek op verdenking van ,,Schending van de brandveiligheidsregels en nalatigheid met de dood tot gevolg". In Rusland breekt naar schatting tien keer vaker brand uit dan in de Verenigde Staten, omdat de brandvoorschriften in Rusland slecht worden nageleefd. Nog maar een maand geleden had de Russische president Poetin kritiek geuit op de lakse controles op brandveiligheid. (CH)

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees