Hoe meer hun contract opzeggen, hoe forser de prijsstijging voor wie klant blijft bij SPE

Veel duurdere stroom voor 175 gemeenten

Veel duurdere stroom  voor 175 gemeenten

Foto: belga

175 Vlaamse gemeenten staat een fikse stijging van hun stroomfactuur te wachten. Volgens hun leverancier SPE zal de prijsaanpassing minimum 20 en maximaal 40 procent bedragen. De herziening slaat alleen op de elektriciteit die verbruikt wordt in de gemeentegebouwen.

Elektriciteitsleverancier SPE sleepte in 2004 na een aanbesteding een contract in de wacht waardoor het elektriciteit mocht leveren aan 175 Vlaamse gemeentebesturen. SPE, een publiek elektriciteitsbedrijf, bood toen een vaste energieprijs aan voor drie jaar. Voordien waren de gemeenten klanten van Electrabel.

Het gemeentelijk contract was jaarlijks goed zijn voor de levering van 500 gigawattuur. Dat staat gelijk aan ruim een half procent van het totale Belgische elektriciteitsverbruik.

SPE, dat sindsdien versmolten is met Luminus, een andere Belgische elektriciteitsleverancier, heeft de gemeenten nu laten weten dat in augustus 2006 de elektriciteitsprijs wordt verhoogd. Het argumenteert dat de olie- en gasprijzen tijdens de voorbije maanden sterk zijn gestegen. De contractvoorwaarden geven SPE-Luminus de mogelijkheid om een herziening aan te vragen als de marktomstandigheden wijzigen.

Weinig bedenktijd

De gemeentebestuurders hebben wel zeer weinig bedenktijd van SPE gekregen. De brief waarin de prijaanpassing wordt aangekondigd, viel pas eind vorige week bij hen in de bus, en tegen 25 januari wil SPE-Luminus al weten of ze akkoord gaan met een heronderhandeling van het stroomleveringscontract, inclusief de prijsverhoging. Maar de brief vermeldde geen concrete cijfers over de prijsaanpassing.

Volgens Jan Robbrecht, de woordvoerder van SPE-Luminus, zal de prijsverhoging schommelen tussen de 20 en de 40 procent. De prijsverhoging blijft beperkt tot 20 procent als de meeste van de 175 gemeenten klant blijven. Maar hoe meer gemeenten hun contract opzeggen, hoe forser de prijsaanpassing voor zij die blijven. Die kan dan oplopen tot 40 procent, geeft Robbrecht toe. De elektriciteitsleverancier grijpt de prijsherziening overigens ook aan om de opzegtermijn terug te brengen van zes naar vier maanden.

Totaal onverwacht

Bij Gedis, de koepel van de gemeenten die deel uitmaken van gemengde energie-intercommunales, was gisteren te horen dat de prijsaanpassing van SPE totaal onverwacht is. Afgevaardigd bestuurder Guy Peeters verklaarde dat Gedis juridisch gaat uitzoeken wat kan en niet kan. De gemeenten verwachten ook dat SPE-Luminus de komende dagen wat concreter wordt over de prijsaanpassing, stelt Jos Ansoms (CD&V), burgemeester van SPE-klant Wuustwezel en voorzitter van de koepel van de gemengde intercommunales Intermixt.

De prijsherziening geldt overigens alleen voor de elektriciteit die verbruikt wordt in gemeentegebouwen zoals bibliotheken en zwembaden, maar ook voor de openbare verlichting.

SPE-Luminus verzekert dat de prijsaanpassing voor de gemeentebesturen geen gevolgen heeft voor de particuliere stroomverbruikers die klant zijn van SPE-Luminus. (PSE)

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees