Uw platen verraden wie u bent

Uw platen verraden  wie u  bent

Wie naar jazz luistert, wordt doorgaans beschouwd als intellectueel. Foto: © REUTERS

De muzieksmaak van een mens geeft bloot wie die mens in de diepte is. Dat blijkt uit een onderzoek naar de relatie tussen muzikale voorkeur en persoonlijkheid. Wie enkel naar hardrock luistert, wordt meteen in een vakje geduwd. Bezit iemand enkel country, dan zal hij of zij als veeleer conservatief, maar ook opgewekt geboekt worden in uw onderbewustzijn.

Een onderzoek van het vakblad Psychological Science heeft de relatie uitgespit en vat zijn conclusie samen in duidelijke taal: ,,Zeg me welke cd u draait en ik zeg u welk type mens u bent''. In een vroegere studie naar de overheersende gespreksthema's bij het leren kennen van iemand en welke informatie er voor de beoordeling van een andere wordt ingewonnen, hadden Peter Rentfrow en Samuel Gosling van de Universiteit van Cambridge al aangetoond dat jonge Amerikanen het liefst over muziek van wal steken.

Nu lieten de vorsers 74 Amerikaanse studenten van gemiddeld achttien jaar hun tien meest geliefde stukjes muziek opschrijven. Daarop stelden de wetenschappers een persoonlijkheidsprofiel van hun proefpersonen op. Vervolgens lieten Rentfrow en Gosling de top-tien van hun proefpersonen aan acht proefkonijnen horen. Die moesten via de muziek uitsluitsel geven omtrent de persoonlijkheidskenmerken van de studenten. De proefkonijnen stemden goed overeen in hun oordeel, aldus de wetenschappers, wanneer het ging om openheid, nauwgezetheid en extrovert zijn.

Intuïtief inzicht

De studie bewees volgens Rentfrow en Gosling ook dat mensen ,,een intuïtief inzicht hebben in de band tussen muzikale voorkeur en persoonlijkheid. Zo zijn liefhebbers van energierijke en enthousiaste gezongen muziek als correct en extrovert getypeerd.'' De deelnemers aan de test beschouwden de fans van country als emotioneel stabiel en jazzfanaten als intellectueel, wat ook klopte.

Gezien het een Amerikaanse test betreft, is het niet duidelijk welk persoonlijkheidsprofiel bij de fans van Jo Vally, Urban Dance Squad en Sacha Distel zou worden herkend. De vorsers zijn er hoe dan ook gerust in dat men redelijk betrouwbaar op de muzikale smaak van iemand kan afgaan om diens persoonlijkheid in te schatten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees