België exporteert meer muziek dan Nederland

De export van Nederlandse populaire muziek levert jaarlijks ruim 31,5 miljoen euro op. Dit blijkt uit onderzoek van onder andere de Nederlandse Organisatie voor Toegepast-Natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) in opdracht van de muziekorganisatie Conamus en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

De onderzoekers gebruikten cijfers van 2004. De veelal elektronische dancemuziek brengt het meeste geld binnen, ongeveer de helft van het totale bedrag. Ongeveer eenderde van het geld komt van auteurs- en naburige rechten, eenderde van de exploitatie van opnames van Nederlandse artiesten in het buitenland, en eenderde van optredens van artiesten over de grens. Het meeste geld komt vanuit Duitsland (25 procent), gevolgd door België (17 procent) en Groot-Brittannië (12 procent).

Voor België kunnen we alleen terugvallen op de cijfers van Sabam. Het totale bedrag dat voor uitvoeringen in het buitenland in 2004 binnenkwam, bedroeg 14,70 miljoen euro. Dat omvat echter ook theater en film.

Analisten menen dat de Belgische export verhoudingsgewijs meer waard moet zijn dan de Nederlandse. Enkele Belgische artiesten, zoals Arno, Axelle Red en nog altijd Jacques Brel zijn erg populair in Franstalig Europa, waar ze veel toeren en airplay krijgen. Jongere rockbands doen het dezer dagen ook heel behoorlijk in meerdere landen in Europa. Acts voor een kinderpubliek, zoals K3 en Samson, doen het uitgerekend in Nederland erg goed. Belgische dance boert al jaren goed, onder andere in de VS.

De economische waarde van popmuziek was voor de minister van Cultuur een argument om met zijn beleid voor cultuurindustrieën te beginnen. Daarbij wordt samengewerkt met het ministerie van Economische Zaken.

(VPB)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees