Vals bomalarm veroorzaakt verkeerschaos tijdens spits

Straat afgezet voor verdacht koffertje

BRUGGE - Een achtergelaten boekentas heeft gistermorgen heel wat deining veroorzaakt om en rond de Katelijnepoort. De tas werd als verdacht beschouwd en de buurt werd tijdens de ochtendspits verkeersvrij gemaakt. Het duurde een drietal uren voor de ontmijningsdienst de koffer met een rupsvoertuig tot ontploffing bracht. Uiteindelijk bleek er geen sprake van een bom.

Al rond 7.45 uur meldden ongeruste buurtbewoners bij de politie een verdachte aktetas. De verwaarloosde tas stond vlakbij de Katelijnepoort, een twintigtal meter in de gelijknamige straat tegen een arduinen paaltje.

De politiediensten namen onmiddellijk de nodige veiligheidsmaatregelen. Een deel van de Katelijnestraat werd met linten afgezet en ook de brug werd gesloten voor het autoverkeer.

Het afsluiten van de belangrijke toegangsweg voor de binnenstad veroorzaakte rond het spitsuur een ware verkeersopstopping op de Brugse ring. Ondanks de eerder onschuldige locatie van de mogelijke bom namen de politiediensten het zekere voor het onzekere. Even later kwam ook de brandweer ter plaatse, rond 10.30 uur volgde een team van de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO).

De militairen konden een kwartier later een robot op het verdachte pakket afsturen. De koffer werd met het rupsvoertuigje beschoten om het te openen.

KinderdagverblijfHet resultaat was enkel een paar rondfladderende documenten en het alarm mocht afgeblazen worden. Rond 11 uur werd de Katelijnebrug opnieuw vrijgemaakt voor het verkeer en de buurt kon opnieuw opgelucht ademhalen.

De omwonenden werden niet geëvacueerd, wel gevraagd om in het achterste gedeelte van hun huis te blijven. Enkele huizen voorbij het verdachte koffertje verblijven dagelijks heel wat kinderen in het dagverblijf Pietje Pek.

,,We wisten zelf niet goed of we de kinderen moesten evacueren'', vertelt dagmoeder Mieke Hoste. ,,We hielden de kinderen uit eigen initiatief achteraan het gebouw, maar ik ben toch zelf gaan vragen wat we moesten doen. Ik mag het niet dromen dat er iets gebeurt omdat je zelf niet het initiatief hebt genomen.''

Tien minuten voor de beschieting van de koffer door Dovo werd Mieke Hoste gevraagd de ramen te sluiten. ,,Daarna kwam men zeggen dat het vals alarm was.'' Het voorval bleef niet zonder gevolgen voor Pietje Pek. ,,De helft van de kinderen is er niet geraakt. Ik weet van een viertal mensen die dan maar verlof hebben genomen, anderen namen hun kind mee naar het werk. Het personeel was er wel, maar twee meisjes moesten in de middag naar huis omdat er niet genoeg werk was.''

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio