Straathoekwerker moet pesters afremmen

OPWIJK - Rokende jongeren blokkeren de voetweg tussen de Karenveldstraat en de Schoolstraat in Opwijk. Mensen kunnen niet meer door. De week na de krokusvakantie komt er een gecoördineerde actie tegen die praktijken. De jeugdraad vindt dat onvoldoende. Ze willen een straathoekwerker om het probleem op te lossen.

De jongeren die op de voetweg blijven staan voor en na schooltijd zijn rokers. Op school mag niet gerookt worden en dus blijven ze rondhangen aan de voetweg. De scholieren van het VKO, een middelbare school, vallen daarbij de leerlingen van het gemeentelijk basisonderwijs lastig. Ze laten niemand door.

Burgemeester, politie, jeugddienst en directeurs van basisschool en VKO zaten daarover recent rond de tafel. Gevolg is dat er de week na de krokusvakantie actie wordt ondernomen. De politie zal extra patrouilleren en de scholen zullen de ouders per brief informeren.

De jeugdraad is evenwel van oordeel dat dit niet volstaat. ,,Het probleem overstijgt het VKO'', zo luidt het. ,,Ook in het park van Hof ten Hemelrijk worden jongeren door aankomende jeugd gepest.'' Enkele vertegenwoordigers van jeugdverenigingen stellen voor om een buurtwerker of een straathoekwerker aan te werven ,,want de politie zal het tij niet doen keren'', zo luidt het. ,,Als de politie aanwezig is, houden de pestkoppen zich gedeisd, als de agenten weg zijn, herbeginnen de moeilijkheden. Een buurtwerker heeft meer invloed op de jongeren'', zo redeneert de jeugdraad.

De vertegenwoordigers van het georganiseerd jeugdwerk in Opwijk noemen de situatie niet abnormaal. ,,Jongeren hebben nood aan een babbel na school'', klinkt het. ,,Ze hebben geen plaats om dat te doen. Ze zouden beter een alternatief aangeboden krijgen. De Lijn zou best het uurrooster van haar busdienst aanpassen opdat de jongeren onmiddellijk na schooltijd een bus zouden kunnen nemen. Nu blijven veel jongeren rondhangen omdat hun bus pas 40 minuten later komt.'' (EGO)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio