Klacht wegens belangenvermenging tegen schepen van Cultuur

WEMMEL - Oppositieschepen Jan Verhasselt en gemeenteraadsleden Tony Stevaert en Herman Vander Voorde van de kartellijst Wemmel hebben bij provinciegouverneur Lodewijk De Witte klacht ingediend tegen Cultuurschepen Chris Andries. Ze verwijten hem belangenvermenging en oneigenlijk gebruik van gemeentepersoneel voor zijn vzw Cultuur en Toerisme. Andries zegt dat de klacht onterecht en ongegrond is.

Chris Andries is naast schepen voor Jeugd en Cultuur in Wemmel ook verantwoordelijke van de vzw Cultuur en Toerisme. Die organiseert geregeld reizen, uitstappen en diamontages. Woordvoerder Herman Vander Voorde van de oppositielijst Wemmel, een samengaan van CD&V, N-VA, SP.A en onafhankelijken, verklaart de klacht tegen de Andries.

,,Bij de laatste dia-avond op 2 december vorig jaar was de gemeenteschool door het schepencollege ter beschikking gesteld van de vzw Cultuur en Toerisme. Chris Andries heeft als schepen aan de koks van de gemeente gevraagd om hapjes en broodjes klaar te maken. Dat is belangenvermenging en oneigenlijk gebruik van gemeentepersoneel en daarvoor hebben we een klacht ingediend bij de provinciegouverneur.''

,,Ik heb van de vzw ook geen officiële ledenlijst of jaarrekening gevonden wat nochtans een wettelijke verplichting is'', zo gaat Vander Voorde verder. ,,Bovendien kon ik evenmin vergunningen terugvinden voor het organiseren van reizen.''

Glas water

Schepen Chris Andries doet de heisa af als ,,een storm in een glas water''. ,,Ik heb niet als schepen maar als verantwoordelijke van de vzw Cultuur en Toerisme aan enkele personeelsleden van de keuken gevraagd om de hapjes en broodjes klaar te maken. Zij deden dit vrijwillig en na hun uren zodat daarvoor geen werkuren ten laste van de gemeente in rekening gebracht'', aldus Andries.

,,Wat de vergunning betreft, is de vzw Cultuur en Toerisme volledig in orde'', zo stelt de schepen nog. ,,Ledenuitstappen zijn volgens Toerisme Vlaanderen toegelaten en als we reizen maken, doen we een beroep op een reisagentschap.'' (JHW)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio