Stuntelig onderzoek biedt Nederlandse dievenbende kans op vrijspraak

KRUIBEKE/WAASMUNSTER - ,,Ik denk dat ze het wel zullen gedaan hebben is geen rechtspraak.'' Zo vatte advocaat Christiaan Rasschaert het stuntelig onderzoek samen naar een bende van zes Nederlanders. Ze werden eind vorig jaar aangehouden voor ladingdiefstallen uit vrachtwagens op parkeerterreinen langs de E17 in Waasmunster en Kruibeke.

De zes Nederlanders werden op 30 november vorig jaar op het parkeerterrein langs de E17-snelweg in Kruibeke opgepakt en aangehouden. Eerder zouden ze op een stopplaats langs die snelweg in Waasmunster getracht hebben een lading uit een vrachtwagen te stelen.

De politie hield die nacht de parkeerplaatsen langs de snelweg extra in de gaten, in de hoop de daders te vatten van een hele reeks ladingdiefstallen. Ze zagen de zes Nederlanders tussen de vrachtwagens lopen. Toen de agenten later een kijkje gingen nemen, bleken de dekzeilen van enkele trucs stukgesneden en een aantal dozen geopend. De Nederlanders waren intussen verdwenen maar konden later in Kruibeke toch worden opgepakt. Een buit werd in hun auto en bestelwagen niet gevonden, wel een schaar en een mes. Dat was volgens de politie het ultieme bewijs dat ze de daders eindelijk te pakken hadden.

,,Onzin'', verdedigden de zes zich gisteren op het proces. ,,We stopten in Waasmunster om te plassen. Met die diefstallen uit vrachtwagens hebben we niks te maken. We zitten nu al twee maanden onschuldig in de gevangenis.'' Opvallend is wel dat drie van de zes voor soortgelijke diefstallen al eerder in Nederland werden veroordeeld. ,,Maar denken dat ze het hebben gedaan is geen rechtspraak. En bewijzen zijn er door de politie nooit gevonden'', stelde de verdediging.

Advocaat Christiaan Rasschaert maakte brandhout van het onderzoek. ,,Er werd nooit een onderzoek gevoerd naar vingerafdrukken. Het was een kleine moeite geweest om na te gaan of de dekzeilen inderdaad werden stukgesneden met het in beslag genomen mes. Het werd allemaal nooit onderzocht'', aldus advocaat Rasschaert.

Op basis van dat onhandige onderzoek vroeg de verdediging de vrijspraak. De rechtbank velt vonnis eind deze maand. (DBS)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio