Asbestschip mag India niet binnen

Asbestschip mag India niet binnen

Foto: © BELGA/AFP

Het Franse vliegdekschip, de Clemenceau, moet tot 13 februari buiten de Indiase wateren blijven. Dat heeft een rechtbank in New Delhi gisteren beslist.

Op 13 februari zal een hogere rechtbank zich opnieuw over het lot van het schip buigen. De Clemenceau is een schip van de Franse marine, dat normaal in India ontmanteld zou worden. Maar een onderzoekscommissie zegt dat het schip vol asbest zit en wil een verklaring van de Franse regering dat het schip schoongemaakt is. De Franse regering beweert dat het meeste asbest werd verwijderd. Zondagavond verklaarde de minister van Defensie nog dat ze vertrouwen heeft in de goede afloop van de zaak.

Milieuorganisaties voeren al jarenlang actie tegen de Clemenceau. In 2001 wilde de regering het schip laten zinken in de Middellandse Zee, als een soort kunstmatig rif, maar daar hebben milieuorganisaties een stokje voor gestoken. Daarna probeerden de Fransen de Clemenceau te slijten aan scheepsslopers, maar zonder veel succes. Pas op 31 december 2005 ging de Clemenceau op weg naar India. Maar ook die tocht verloopt niet zonder moeilijkheden. De Egyptische overheid heeft het schip drie dagen tegengehouden, omdat ze eerst technische documenten wou zien. Nu is het schip op weg naar India, waar een rechtbank nu ook voorlopig een toegangsverbod heeft ingesteld. Ook de milieuorganisatie Greenpeace wil verhinderen dat de Clemenceau in India wordt ontmanteld. De organisatie zegt dat de werknemers in India onvoldoende beschermd zijn om te werken met asbest. (CH)

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees