Modernisering Stationsplein treedt in stroomversnelling

Meer ruimte voor bussen, meer parking voor pendelaars

Meer ruimte voor bussen, meer parking voor pendelaars

Het vroegere douane-gebouw gaat tegen de vlakte, er komen achthonderd parkeerplaatsen. Foto: © evd

DENDERMONDE - Volgende maand gaan het Dendermondse stadsbestuur, vervoersmaatschappij De Lijn en de NMBS rond de tafel zitten. Het gespreksonderwerp wordt de grondige en lang verwachte modernisering van het Stationsplein. De Lijn en de NMBS hebben zicht op de budgetten die ze voor het project vrij kunnen maken en dus kunnen er concrete plannen worden gemaakt.

Concreet moet er meer ruimte komen voor de bussen, moet het spoorwegstation worden opgeknapt en er is extra parkeerruimte voor auto's nodig. Voor De Lijn is het volgens woordvoerster Machteld Weyts belangrijk dat de opstapplaatsen voor de bussen beter toegankelijk worden voor rolwagengebruikers en mensen met kinderwagens. Meer ruimte is een tweede eis van De Lijn. Er vertrekken vanuit Dendermonde dan ook steeds meer bussen, zoals belbussen naar Buggenhout en Lebbeke. Eind 2006 komt er een belbus richting Hamme en Grembergen bij. En het Dendermondse stadsbestuur wil ook belbussen sturen richting Oudegem, Schoonaarde en Mespelare. De Lijn onderzoekt deze vraag van het stadsbestuur.

Schrijnend gebrek

De NMBS, en ook wel het stadsbestuur, willen meer parkeerplaatsen. Het vroegere douane-entrepot gaat tegen de vlakte en er komen achthonderd parkeerplaatsen. Dat plan blijft behouden, zo zegt Christiane Van Rijckegem, districtsdirecteur van de spoorwegmaatschappij. Momenteel is er een schrijnend gebrek aan parkeerplaatsen voor pendelaars. Het entrepot is eigendom van de NMBS, maar werd ter beschikking gesteld van het stadsbestuur, dat het op zijn beurt ter beschikking stelde van de dienst Douane en Accijnzen. Deze dienst verhuisde enkele jaren geleden naar de Wissenstraat, in het industrieterrein Hoogveld. Nu beschikt het stadsbestuur over een sloopvergunning voor het entrepot.

Het Dendermondse stadsbestuur toont zich alvast erg tevreden met het deblokkeren van het moderniseringsdossier van het stationsplein. Volgens schepen van Mobiliteit Piet Buyse (CD&V) is een goede uitbouw van het stationsplein ook voor de Dendermondse mobiliteit essentieel.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio