Familiale vermogens overheersen

De rijkste families in West-Vlaanderen

BRUSSEL - De provincie West-Vlaanderen mag er zich op beroepen onderdak te bieden aan een indrukwekkend aantal familiale vermogens. Mini-fiscaal paradijs Knokke springt daarbij het meest in het oog. De opmerkelijkste verschijning bovenaan de lijst staat op naam van Marc Coucke. Een rasechte Oost-Vlaming, maar die resideert in Vichte.

1.Baron Leon Bekaert
761 miljoen euro
Bekaert is de enige industriële multinational die erin geslaagd is vanuit de oude metaalindustrie niet alleen te overleven maar ook in Vlaamse handen te blijven. Tegelijkertijd is de staaldraadproducent Bekaert uit Zwevegem beursgenoteerd wat een groot aantal verplichtingen met zich mee brengt inzake transparantie en informatie. Dat laatste is iets wat de West-Vlamingen niet altijd even goed ligt. Baron Leon Bekaert, achterkleinkind van de gelijknamige stichter, heeft zich in Damme gevestigd.

2.Marc Coucke
634 miljoen euro
Marc Coucke is de bezieler van het farma-bedrijf Omega-Pharma. Hoewel Coucke zijn hoofdbedrijf in het Oost-Vlaamse Deinze is gelegen, bevindt zijn domicilie zich in het West-Vlaamse Vichte. Apotheker Marc Coucke denkt liever na over marketing dan zelf achter de toonbank te staan. In amper 20 jaar tijd slaagde hij erin een Europese bedrijvengroep uit te bouwen, gespecialiseerd in verkoop en marketing van lichaamsverzorgingsproducten. De beursbeleggers deden gouden zaken met zijn bedrijf. Al haalde Coucke zelf als grootste individuele aandeelhouder nog het meeste profijt.

3.Philippe Vlerick
402 miljoen euro
West-Vlaanderen blijft de textielprovincie bij uitstek. Beaulieu is in dat verband misschien wel de bekendste naam (massaproductie vasttapijt), maar ook de vader van Philippe Vlerick stampte ooit een tapijtenbedrijf uit de grond, maar via zijn familiale belangen kwam Vlerick al snel terecht in de financiële sector als aandeelhouder van de toenmalige Kredietbank. Ondertussen is hij grootaandeelhouder van de Gentse textielgroep UCO. Philippe Vlerick woont in Bellegem.

4.Graaf Maurice Lippens
386 miljoen euro
Maurice graaf Lippens is de huidige voorzitter van Fortis, een financiële groep met wereldwijde vertakkingen. Hij is een telg van de francofone bourgeoisie en de kleinzoon van Maurice Auguste Eugène Charles Marie Ghislain Lippens. Zijn broer Leopold is burgemeester van Knokke-Heist, waar ook broer Maurice woont. Hij behaalde een licentie in de rechten. In 1981 vervoegde hij de AG Groep, en werd er achtereenvolgens gedelegeerd bestuurder (1983) en voorzitter gedelegeerd bestuurder (1988).

5.Francis De Clerck
325 miljoen euro
Grote industriële West-Vlaamse groepen die in familiale handen zijn of waren zoals Beaulieu (tapijten) schuwen de publiciteit. ‘Pour vivre heureux, vivons cachés’. Om gelukkig te leven, laat ons onopgemerkt leven, zo luidt hun adagium dat ze hebben overgenomen uit het aangrenzende Frankrijk. Francis De Clerck uit Wielsbeke is een van de belangrijkste telgen van het geslacht De Clerck. Ook Dominique De Clerck uit Galmaarden hoort thuis bij hetzelfde familiale vermogen.

6.Rik De Nolf
320 miljoen euro
Rik De Nolf is gedelegeerd bestuurder van de Roularta Media Group, een Belgisch uitgeverijconcern en mediabedrijf met hoofdzetel in Roeselare. RMG is via joint-ventures en eigen projecten in een aantal Europese landen actief en is uitgegroeid tot een bedrijf met meer dan 3.000 medewerkers. Het uitgeversconcern, bekend van oa Knack en De Streekkrant, kende sinds de oprichting een explosieve groei. Er is ook een stevige verankering in de Vlaamse Media Maatschappij (van oa VTM).

7.Jan en Ignace Haspeslagh
283 miljoen euro
Jan en Ignace Haspeslagh hebben het voor het zeggen bij het voedingsbedrijf Ardo Groep uit Ardooie (diepvriesgroenten). Op dit ogenblik werken bij het bedrijf zo’n 300 werknemers verdeeld in drie schiften de hele dag door. De jaarlijkse productie van diepgevroren spinazie, bonen, bloemkolen, wortelen, spruiten, enz. is ondertussen opgelopen tot 60.000 ton. De markt van de diepvriesgroenten groeit nog jaarlijks. De omzet bedraagt 480 miljoen euro per jaar.

8.Leopold Moorkens
255 miljoen euro
Leopold Moorkens uit Knokke-Heist is actief in de auto-import bij Alcopa. Dat bedrijf is al meer dan 50 jaar actief in de autosector. Het begon met de invoer en de distributie van BMW’s maar in het begin van de jaren ‘70 besliste BMW om de invoer in de Europese landen in eigen beheer te nemen. De groep spitste zich dan toe op de invoer en de distributie van Aziatische merken. Sinds enkele jaren distribueert Alcopa ook wagens van andere merken.

9.Christian Dumoulin
254 miljoen euro
Christian Dumoulin is hoofd van de groep Koramic bouwmaterialen, gegroeid uit de baksteenproductie. Hij overkoepelt zijn eigen uitgebouwde multinational. De groep uit Kortrijk is een van Europa’s leidende merkennamen in de sector van de dakpannen alsook een van de hoofdactiviteiten van de Oostenrijkse Wienerbergergroep. Dumoulin is ook regent van de Nationale Bank. Door die functie moet hij ook jaarlijks zijn mandaten bekend maken. Daaruit leren we dat de ondernemer uit Sint-Denijs ook de man is met het hoogste aantal bestuursmandaten in ons land: 129 waarvan 7 betaald.

10.Filiep Balcaen
221 miljoen euro
De ondernemer uit Waregem is de grote man bij de IVC - Baltagroep. Dat is één van de belangrijkste producenten in Europa op het vlak van vloerbekleding. De collecties omvatten karpetten, kamerbreed tapijt en laminaat parket. Het bedrijf heeft vestigingen in Sint-Baafs-Vijve, Avelgem en Tielt. In het buitenland is de groep aanwezig in Frankrijk, de Verenigde Staten en Turkije. Balta schuwt de publiciteit.

11.Paul Thermote
159 miljoen euro
Paul Thermote uit Gullegem richtte samen met de inmiddels overleden Paul Vanhalst in 1967 een klein bedrijfje op dat zou uitgroeien tot Thermote and Van Halst (TVH). Ze startten met de aankoop van een tweedehands heftruck, die ze opkalefaterden en verkochten. 40 jaar later is hun bedrijf binnen de branche van de heftrucks een wereldspeler met ongeveer 1.000 werknemers en filialen in een pak landen. Thermote & Vanhalst exporteren hun heftrucks naar meer dan 140 landen.

12.Robert Donk
130 miljoen euro
De West-Vlaamse kust is een goede uitvalsbasis voor vermogende Belgen. Knokke is daar het summum van, ongetwijfeld mee onder impuls van de onbestaande gemeentelijke opcentiemen op de personenbelastingen. Zo staan er op de lijst verschillende van die vermogende Belgen (zie ook op 8). Robert Donk speelt een belangrijke rol bij de holding 3D.

13.Familie Seynaeve
101 miljoen euro
Met gedelegeerd bestuurder Thomas Seynaeve (36) staat momenteel de vierde generatie Seynaeves aan het roer van BMT - Seyntex (textiel en confectie) in Tielt. Diens overgrootvader legde in 1908 in Oostrozebeke met een vlasweverij de basis voor de onderneming. Vorig jaar nog kreeg Seyntex koning Albert op bezoek. Dat gebeurde op initiatief van de vorst zelf die wilde kennismaken met een aantal hoogtechnologische familiale ondernemingen.

14.Henri Renmans
100 miljoen euro
Henri Renmans bouwde zijn imperium van beenhouwerijen uit vanuit Henegouwen. Momenteel telt de Groep Renmans (Brabhold) 344 slagerijen, bijna allemaal in de directe omgeving van een Aldi-vestiging. De onderneming telt meer dan 3.000 medewerkers, allemaal in loondienst. Renmans is zoon van een zelfstandige beenhouwer en ontwikkelde in 1964 een eerste slagerij. Inmiddels is hij een van die vermogende Belgen die resideren in het mondaine Knokke-Heist.

15.Joost Bert
98 miljoen euro
Joost Bert uit Kortrijk is de grote man van Kinepolis Group, een keten van filmzalen in zes landen. Inmiddels staat Kinepolis ook voor vastgoed. Zijn vader Albert Bert ligt aan de basis van het bioscoopimperium met een eerste duplexzaal eind jaren 60 in Cinema Majestic in Harelbeke. De zalen werden de afgelopen decennia steeds groter. Op 19 december 1997 fuseerden de families Bert en Claeys tot Kinepolis Group. Op 9 april 1998 werd Kinepolis Group genoteerd op de beurs van Brussel (thans Euronext).

16.Famile Van Parys
94 miljoen euro
De familie Van Parys uit Waregem heeft het voor het zeggen in het metaalverwerkend bedrijf Sobinco, een der toonaangevende bedrijven in Europa van hang- en sluitwerk voor aluminium deuren en ramen. Meer dan 90% van de Sobinco producten wordt binnen het eigen bedrijf gefabriceerd. Sobinco werd opgericht op 1 augustus 1961 door Remi Van Parys en zijn vrouw Paule. In de loop der jaren hebben vier zoons het bedrijf vervoegd.

17.Guy Van den Broeke
86 miljoen euro
Guy Van den Broeke uit Kortrijk is samen met zijn broer Luc de grote baas van Lutosa (voeding). Ze namen het bedrijf in 1988 over en vormden het om tot een productie-eenheid van voorgebakken diepvriesfriet en aardappelvlokken. In 1998, met zicht op de groeiende vraag van de markt, werd het gamma uitgebreid met versgekoelde voorgebakken frieten. In 2003 vierde Lutosa haar 25 jarig bestaan en zet ze haar verovering van de wereld verder door het openen van commerciële filialen op nieuwe continenten (Azië, Zuid-Amerika,...).

18.Luc Maes
64 miljoen euro
Als Innergetic duizenden mensen in Europa en zelfs in de Verenigde Staten bekend in de oren klinkt, heeft latexschuimproducent Latexco uit Tielt dat te danken aan de successen van Tom Boonen en co. Grote baas is Luc Maes uit Brugge. Hij behoort tot de tweede generatie die het bedrijf runt. Zijn vader Sylvain richtte het familiebedrijf op in 1955. Latexco produceert latex matrassen, kussens en platen in de vestigingen in België en Indonesië. Luc Maes steunt ook steeds meer op zijn dochter Carole.

19.Familie Hoflack
62 miljoen euro
Het bedrijf Horafrost is een grootschalig groenteverwerkend diepvriesbedrijf uit Staden dat in handen is van de familie Hoflack. Horafrost werd initieel opgestart door de families Raskin en Hoflack maar die eersten trokken zich al snel terug uit het bedrijf. Nu controleert de familie Hoflack met Horafrost één van de grotere West-Vlaamse producenten van diepvriesgroenten.

20.Familie Desimpel
50 miljoen euro
De familie Desimpel uit Kortemark is groot geworden met de steenbakkerij Desimpel, een van de marktleiders van bakstenen in België. Toen het bedrijf werd verkocht aan een Britse groep, herinvesteerde Luc Desimpel zijn vermogen in de overkoepelende holding Tosalu. De vijf jaar geleden gestorven Aimé Desimpel, broer van Luc, genoot enige nationale bekendheid als VLD-politicus. Hij was volksvertegenwoordiger en werd ooit verkozen tot manager van het jaar.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees