Sint-Martens-Latem als uitvalsbasis...

De rijkste families in Oost-Vlaanderen

GENT - Sint-Martens-Latem is duidelijk the place to be voor wie het gemaakt heeft als ondernemer. Liefst vijf van de grote kleppers uit deze top twintig resideren op deze romantische plek aan de Leie. Tel er ook nog Deurle bij en er komt aan bijna één op drie die kiest voor de dorpjes aan de veel bezongen rivier. De top drie van deze lijst is ook terug te vinden in de Vlaamse top 25.

1.Jan De Nul
966 miljoen euro
Jan De Nul uit Meldert runt samen met zijn broer Dirk de gelijknamige baggergroep. Het bedrijf werd opgericht in 1938 door de grootvader Jan De Nul en was in eerste instantie werkzaam in civiele werken en maritieme constructie. Dit Aalsterse familiebedrijf kon zich wegwerken vanonder de schaduw van grote baggerbedrijven zoals Dredging International en Baggerwerken Decloedt. De Nul groeide uit tot een wereldwijde groep die buitenlandse opdrachten afwerkt in de meest exotische plaatsen. Naast baggeren is de groep ook belangrijk als Belgische bouwheer.

2.Jean Vandemoortele
510 miljoen euro
Deze West-Vlaming verankert mee het gelijknamige voedingsbedrijf uit Izegem, een belangrijke voedingsmultinational op Europese schaal. Eind 19de eeuw startte Vandemoortele als een lokale producent voor de zeep- en veevoederindustrie. Na de Tweede Wereldoorlog begon het bedrijf te diversifiëren. Vanaf eind jaren ’90 kwamen de sojaproducten, de diepgevroren bakkerijproducten en de margarines en vetten centraal te staan. De jongste jaren is de Vandemoortele Groep opnieuw aan een fase van expansie gestart. CEO Jean Vandemoortele, die recent in de adelstand werd benoemd, ruilde zijn thuisbasis in voor het idyllische Deurle aan de Leie in Oost-Vlaanderen.

3.Nicolas Saverys
471 miljoen euro
Nicolas Saverys uit Waasmunster is de broer van Marc die op de 11de plaats staat in deze lijst en actief bij Exmar (scheepvaart). Door de opsplitsing van het vermogen in drie (ook zus Virginie) missen ze een hogere notering in deze lijst. De top 6 behoorde anders tot de mogelijkheden. Een uitspraak van Nicolas Saverys enkele jaren geleden: ‘Een reder heeft in een decennium twee goede jaren, vier tot vijf die zozo zijn, en minimaal drie slechte.’

4.Herman Van de Velde
274 miljoen euro
Het aandeel van het bedrijf Marie-JO Van de Velde (confectie lingerie), onder controle van de gelijknamige familie, is wellicht letterlijk één van de meest sexy aandelen op de Brusselse beurs. Van de Velde maakt en verkoopt immers lingerie, onder meer het merk Marie-Jo. Wanneer het bedrijf in 1997 naar de beurs trok, werd het opgehaalde geld gebruikt om een deel familieleden uit het bedrijf weg te kopen. Herman Van de Velde woont in Wetteren.

5.Lucas Laureys
274 miljoen euro
Lucas Laureys is een neef van de familie Van de Velde. Toen het bedrijf Marie-JO Van de Velde (confectie lingerie) in 1997 naar de beurs trok en een deel van de familieleden uit het bedrijf werden weggekocht, koos hij om in het management en het aandeelhouderschap te blijven. Lucas Laureys woont in St-Martens-Latem.

6.Familie Macharis
265 miljoen euro
De familie Macharis uit Oudegem runt VPK Packaging, de grootste Belgische verwerker van oud papier. Jaarlijks recycleert VPK meer dan 300.000 ton oud papier, hoofdzakelijk tot massief en golfkarton dat daarna wordt aangewend als verpakkingsmateriaal. De producent wil de volgende jaren vooral investeren in de Oost-Europese markt. Daarbij wordt gemikt op een autonome groei, want overnames zijn volgens het bedrijf op dit ogenblik veel te duur. Het bedrijf mikt dit jaar op een omzet van 600 miljoen euro.

7.Leo De Backer
238 miljoen euro
Hoewel u de naam Leo De Backer (uit Sint-Niklaas) wellicht niet kent, gaat er achter die naam toch een bekend merk schuil. Iedereen heeft in zijn woning wel een lichtschakelaar van het merk Niko (lichtschakelaars). Het bedrijf Niko en haar aandeelhouders behoren tot de meest discrete bedrijven van het land. In 1919 gingen de gebroeders De Backer van start met de productie van elektrische schakelaars. Internationaal kwam de doorbraak in 1966 met de luxeschakelaar Inter 70.

8.Luk Versele
174 miljoen euro
Luk Versele, woonachtig in St-Martens-Latem, is een van de topmannen achter de veevoederproducent Versele-Laga (Heluca). Deze gigant uit de agro-industrie leidt van oudsher een gesloten bestaan. Daar kwam abrupt een eind aan toen de Belgische overheid Versele-Laga noemde als een van de mogelijke bronnen in de dioxinecrisis. Sedertdien geniet de Oost-Vlaamse veevoedergroep tegen wil en dank in heel ons land bekendheid.

9.Familie Christiaen
164 miljoen euro
IPCA autobekleding wordt bestuurd door de familie Christiaen uit Assenede. Enkele jaren geleden werd het oorspronkelijke bedrijf ECA - de afdeling aan de Stoepestraat - verkocht aan het Amerikaanse bedrijf Johnson Controls. Johnson Controls is wereldleider in de levering van interieuronderdelen aan autofabrieken. Eerder dit jaar nam het de levering van autozetels aan de Gentse Volvofabriek over van ECA. Het bedrijf behoudt wel zijn vestiging aan de Trieststraat.

10.Bart Van Malderen
154 miljoen euro
Bart Van Malderen uit Buggenhout is de zoon van Paul, oprichter van de luierfabrikant Ontex. In 1979 knutselde de ingenieur Paul Van Malderen in zijn garage een eigen machine in elkaar voor de productie van onderleggers voor ziekenhuisbedden. Inmiddels is het productengamma uitgebreid, werd het bedrijf groter en is het een tiental jaar geleden naar de beurs gestapt. De beurs werd een waar succesverhaal. Ontex ging daarna over in Brittse handen. Na een poging het bedrijf terug over te nemen, liet Bart Van Malderen Ontex deze zomer volledig achter zich. Hij concentreert zich nu op de uitbouw van industrieterreinen in Tsjechië.

11.Philippe Van de Vyvere
151 miljoen euro
Ook de haven van Gent is aanwezig met haar belangrijkste ondernemer Philippe Van de Vyvere (10) van de holding Sea-Invest (transport). Naast de Gentse haven investeerde Van de Vyvere, woonachtig in Vinderhoute, ook in de havens van Zeebrugge en Antwerpen. Verder is hij ook actief in de trading- en voedingssector. Globaal staat Sea-Invest voor een groepsomzet van boven de 1,3 miljard euro.

12.Michel Moortgat
150 miljoen euro
De naam Moortgat is in brede kring vooral bekend om het bier Duvel. Met dit bier heeft de familie Moortgat gouden zaken gedaan. Vooral sedert de jaren zestig is Duvel Moortgat uitgegroeid tot de meest rendabele brouwerij van België. Michel Moortgat woont nu in St-Martens-Latem. Vorig weekend is nog een borstbeeld onthuld van stichterAlbert Moortgat. Er was enige commotie rond. Albert Moortgat was oorlogsburgemeester en prees zijn bier aan met ‘Eén volk, één staat, één bier.’

13.Guido Van der Schueren
144 miljoen euro
Een opmerkelijk verhaal, dat van Guido Van der Schueren. Begin jaren negentig was hij nog werknemer van de groep Barco. Samen met twee andere toenmalige werknemers van Barco besliste hij zijn eigen gang te gaan en een eigen bedrijf op te richten - Artwork Systems - en software te ontwikkelen. Het bedrijf groeide in vrij korte tijd uit tot een miljardenbedrijf zonder noemenswaardige schulden te hebben gemaakt bij de banken. Van der Schueren woont in St-Martens-Latem.

14.Philippe Vande Vyvere
130 miljoen euro
De sleutelvennootschap van de familie Vande Vyvere is de nv Matexi, een vastgoedbedrijf dat werd opgericht in 1945 en snel naam maakte. Matexi legt zich toe op residentiële verkavelingen en zocht daarvoor aansluiting bij de oude landadel die onvoldoende kennis en knowhow had om zijn oud landerijen te rendabiliseren. De familie Vande Vyvere is een echte West-Vlaamse familie. Philippe Vande Vyvere woont wel in Wortegem-Petegem, op de grens met West-Vlaanderen.

15.Familie Boone
110 miljoen euro
De familie Boone beheert Lotus Bakeries (voeding) die bekend is van de speculoos van Lotus. Het bedrijf ‘Lotus’ werd opgericht in Lembeke in 1932 door de gebroeders Boone. Oorspronkelijk fabriceerden ze ontbijtkoek en speculoos, en later specialiseerden ze zich op het tweede product. Per 1 januari 1974 fuseerde Lotus met Corona, om gezamenlijk de Belgische markt te veroveren. Er volgden nog heel wat overnames in binnen- en buitenland. De schaduwzijde van dit succesverhaal bestaat uit de sluiting van tal van bestaande fabrieken.

16.Christophe Van Parys
94 miljoen euro
De familie Van Parys controleert met zijn bedrijf Sobinco 70 procent van de Belgische markt. Sobinco (metaalverwerking) maakt alle mogelijke onderdelen die nodig zijn om aluminium ramen en deuren te openen en sluiten. Het bedrijf werkt daarbij volledig geïntegreerd, maakt zelf de matrijzen en staat in voor de afwerking van het lakwerk. Sobinco is ook aan deslag in Portugal. Het bedrijf is bijzonder rijk en heeft zo goed als geen bankschulden. Christophe Van Parys woont in Aalter.

17.Jacques Dossche
87 miljoen euro
Het familiebedrijf Dossche startte in de meststoffenhandel. De familie diversifieerde haar activiteiten en zo ontstond de restaurantketen Colmar. Inmiddels verliep dat onder de koepel van Dossche Invest (voeding). De diversificatie bleef verder gaan. Er werd ook gestart met de uitbouw van een winkelketen van land- en tuinbouwcentra. Ondertussen gebeurden ook heel wat saneringen. Jacques Dossche woont in St-Martens-Latem.

18.Luk Van den Broeke
86 miljoen euro
Deze familiale groep investeerde eind jaren negentig nog 70 miljoen euro in machines en uitrusting en toonde zch daarmee bijzonder toekomstgericht. De onderneming houdt zich vooral bezig met productie en verkoop van diepvriesaardappelen. Ze opereert onder de merknaam Lutosa en telt drie in België gevestigde productie-eenheden. Twee daarvan zijn te situeren in de Waregemse deelgemeente Sint-Eloois-Vijve terwijl de derde zich in Henegouwen bevindt, niet ver van Ronse. Luk Van den Broeke woont in Zulte.

19.Carl Van Marcke
76 miljoen euro
Carl Van Marcke is een telg uit de West-Vlaamse familie Van Marcke, bekend van het sanitair materiaal. In het verleden kwam de familie wel meer in de media wegens de interne moeilijkheden bij de opvolging aan de top. Carl Van Marcke houdt zich nu vooral bezig met kantoormeubelen met zijn groep VMKG. Carl Van Marcke woont in Kruishoutem.

20.Familie Pycke
71 miljoen euro
De familie Pycke leidt de Oost-Vlaamse zuivelgroep Inex in Bavegem. Onder die naam brengt de groep een heel assortiment zuivelproducten op de markt. Pycke is altijd zelfstandig gebleven ook toen grote groepen overgingen in buitenlandse handen. Sinds deze zomer zijn tientallen boeren plotseling gekapt met het leveren van melk aan de grote melkbedrijven zoals onder meer Inex en Campina. Ze vinden dat ze al tientallen jaren te weinig voor hun product krijgen, en zijn ze de vrije markt op gegaan.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees