Haven overheerst alles

De rijkste families in Antwerpen

ANTWERPEN - De Antwerpse haven speelt ontegensprekelijk een doorslaggevende rol in het Vlaamse en Belgische economische weefsel. Dat toont zich ook in de ranglijst van de 20 rijkste inwoners uit de provincie Antwerpen. Op de nummers 1 en 2 zijn havenondernemers terug te vinden. Opvallend aan de lijst is het sterke overwicht van de metropool Antwerpen en de as met Mechelen. De Kempen moet met een heel stuk minder familiaal vermogen tevreden zijn.

1.Familie Cigrand
1,005 miljard euro
De familie Cigrand uit Wilrijk is weinig bekend bij het grote publiek maar wel in Antwerpse havenkringen. De groep is een van de belangrijkste spelers in de Belgische havenindustrie. Cigrand is met zijn groep Cobelfret actief als bevrachter, stuwadoor, scheepseigenaar, ferryuitbater, agentuur, uitbater van lijndiensten, autotransporteur en expediteur. De groep Cobelfret consolideert zijn groepscijfers in de Luxemburgse vennootschap Compagnie Luxembourgeoise d’Affrètements. Recent kwam Cobelfret nog in het nieuws toen het bekendmaakte dat het in de haven van Oostende een nieuwe belangrijke activiteit ging inplanten.

2.Marc Saverys
756 miljoen euro
Decennialang controleerde de groep Saverys alles wat in Vlaanderen te maken had met scheepsbouw tot scheepsherstelling. De uitzichtloze toekomst van die sector, symbolisch samengebundeld in de lange overlijdensweg van de Boelwerf in Temse, heeft de familie niet verhinderd haar vermogen fors uit te bouwen. Momenteel controleert de familie de drie belangrijkste beursgenoteerde scheepvaartbedrijven: CMB, Exmar en Bocimar. Daarbij werden de activa van de familie opgesplitst tussen de zonen Marc en Nicolas en dochter Virginie. Marc Saverys woont in Antwerpen.

3.Theo Roussis-Van Gorp
480 miljoen euro
De Ravago-Groep is een wereldspeler op het vlak van distributie, recycling en productie van kunststofgranulaten voor de petrochemie enerzijds en afgewerkte producten voor de kunststofindustrie en bouw anderzijds. Ravago controleert tientallen bedrijven in binnen- en buitenland, maar heeft toch nog een stevige verankering in België. Ravago Plastics in Arendonk zorgde niet zolang geleden nog voor 100 bijkomende jobs. Theo Roussis-Van Gorp uit Arendonk is de belangrijkste aandeelhouder.

4.Christian Van Thillo
463 miljoen euro
Christian Van Thillo uit Wilrijk staat aan de leiding van De Persgroep. Die is samen met Corelio – uitgever van onder meer deze krant – een van de machtigste mediaconcerns in Vlaanderen (met onder andere Het Laatste Nieuws en De Morgen). Hij studeerde rechten aan de KUL en volgde een opleiding MBA aan de Duke University. Omwille van zijn belangrijke machtspositie in de Vlaamse pers wordt Van Thillo vaak bestempeld als de ‘Vlaamse Berlusconi’. Van Thillo is ook gedelegeerd bestuurder bij de Vlaamse Media Maatschappij nv en heeft daardoor een vinger in de pap bij VTM en Kanaal 2.

5.Pierre de Broqueville
370 miljoen euro
Pierre de Broqueville uit Mol is vertegenwoordiger van de controlerende families boven de groep SCR-Sibelco. Deze groep werd letterlijk uit de grond gestampt door de familie Emsens. Hun rijkdom was gebaseerd op de zandwinningsgroep SCR-Sibelco die het witte zand van de Kempen verkocht aan glasproducenten zoals Glaverbel. Voor de familie Emsens, gesitueerd op de Antwerps-Limburgse grens in Mol en Lommel, was geld letterlijk het slijk der aarde. Vanuit de Kempen bouwde Stanislas Emsens een wereldmultinational uit in mijnbouw.

6.Roland Duchatelet
340 miljoen euro
Roland Duchatelet kan zich nog net in de Vlaamse top 25 plaatsen dankzij zijn bedrijf Melexis (informatica). Rond 1994 liet hij voor het eerst van zich spreken toen hij de politieke partij BANAAN financieel begon te ondersteunen. Deze partij droeg zijn idealen uit als een basisinkomen voor iedere volwassene, meer buurteconomie en verschuiving van de belasting op arbeid naar op verbruik. De ideeën verwerkte hij in een boek ‘nv België, verslag aan de aandeelhouders’, dat als politiek manifest te beschouwen is. Duchatelet woont in Deurne.

7.Jozef Van Hool
270 miljoen euro
Bussenbouwer Van Hool uit Lier is nog steeds in handen van de gelijknamige familie. Af en toe wordt er een familielid uitgekocht, maar dat belet niet dat het familiaal vermogen op peil blijft. Vandaag bekleedt dit Belgisch familiebedrijf een belangrijke plaats op de Belgische markt alsook op verschillende exportmarkten. Van Hool nv werd in 1947 opgericht door Bernard Van Hool. Jozef Van Hool woont in Koningshooikt.

8.Dominique Moorkens
255 miljoen euro
Dominique Moorkens is de grote man bij Alcopa die zich bezig houdt met de invoer van auto’s. Hij zet het bedrijf verder dat zijn grootvader Albert Moorkens in 1937 heeft opgericht in Antwrepen met de invoer en distributie van BMW’s. De familieholding blijft voor een belangrijk deel steunen op auto’s. Meer dan de helft van de verkoop bestaat nu uit Mitsubishi’s. Moorkens woont in Ranst.

9.Michel De Backer
238 miljoen euro
Hoewel u de naam Michel De Backer (uit Kontich) wellicht niet kent, gaat er achter die naam toch een bekend merk schuil. Iedereen heeft in zijn woning wel een lichtschakelaar van het merk Niko (lichtschakelaars). Het bedrijf Niko en haar aandeelhouders behoren tot de meest discrete bedrijven van het land. In 1919 gingen de gebroeders De Backer van start met de productie van elektrische schakelaars. Internationaal kwam de doorbraak in 1966 met de luxeschakelaar Inter 70.

10.Jozef Delcroix
206 miljoen euro
Jozef Delcroix is de broer van de vroegere CVP-politicus Leo Delcroix. Jozef, Jos voor de vrienden, Delcroix huwde een dochter van de Antwerpse autobandenhandelaar Donkers en bouwde samen met haar zijn eigen autobandenbedrijf Deldo uit. Nu voert hij al jaren de eigen merknaam Minerva. Delcroix is daarnaast ook actief in de vastgoedwereld. Delcroix werd in de jaren 90 genoemd in de omstreden verkoop van de Super clubaandelen. Jozef Delcroix woont in Brasschaat.

11.Alain Dieryck
174 miljoen euro
Alain Dieryck is een belangrijke man bij de holding Ackermans & Van Haaren. Deze holding is letterlijk verankerd in Antwerpen. De oudste wortels van de groep gaan terug tot 1884 toen de Nederlandse combinatie Ackermans en Van Hararen van start gingen met het uitbaggeren van de Schelde. Nu is de holding actief in drie sectoren: de baggeractiviteiten, het risicokapitaal en de dienstensector. Alain Dieryck woont in Wilrijk.

12.Familie Schaltin
147 miljoen euro
De familie Schaltin controleert de Zuidnederlandse Uitgeverij (ZNU) met haar operationeel hoofdkwartier in Aartselaar. Dit familiaal bedrijf, in handen van de zussen Hilde, Frieda en Yvonne Schaltin, groeide uit tot één van de grootste Vlaamse uitgeverijen die onder mer staat voor kinder- en jeugdboeken en boeken over toerisme, hobby, huis-, tuin- en keukenboeken. Bekender klinkt wellicht de naam Standaard Boekhandel, de keten die ook in handen is van ZNU. Verder participeert de groep ook in de internetboekhandel Azur. De familie Schaltin woont in Mechelen.

13.Martine Reynaers
136 miljoen euro
Opmerkelijk bij de metaalbewerkingsgroep Reynaers Aluminium is dat het bedrijf geleid wordt door een vrouw. In 1999 werd zij ook bestuurder van de Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen (GIMV). Ze werd in 2003 uitgeroepen tot manager van het jaar. Martine Renaers omschrijft zichzelf als een harde tante: ‘Als ik aan de leiding sta van een bedrijf wens ik gerespecteerd te worden. Anders bedank ik.’ Martine Reynaers woont in Duffel.

14.Jacques Delen
134 miljoen euro
De Antwerpse wisselagent Jacques Delen wist begin jaren tachtig perfect in te spelen op twee nieuwe trends: het opkomende Vlaamse volkskapitalisme en de groeiende nood aan schaalvergroting. Dat was des te opmerkelijk omdat Delen voortkomt uit de Franstalige Antwerpse bourgeoisie. Nu beheert hij de financiële holding Finaxis. Jacques Delen woont in Antwerpen.

15.Bruno Vande Vyvere
130 miljoen euro
De sleutelvennootschap van de familie Vande Vyvere is de nv Matexi, een vastgoedbedrijf dat werd opgericht in 1945 en snel naam maakte. Matexi legt zich toe op residentiële verkavelingen en zocht daarvoor aansluiting bij de oude landadel die onvoldoende kennis en knowhow had om zijn oud landerijen te rendabiliseren. De familie Vande Vyvere is een echte West-Vlaamse familie. Bruno Vande Vyvere woont nu evenwel in Hove.

16.Mevr. Dr. Paul Janssen
98 miljoen euro
Mevrouw dr. Paul Janssen (16) is de weduwe en erfgename van wellicht de belangrijkste ondernemer ooit uit de Antwerpse Kempen en beheert dat in de holding Q R S. Dora Janssen uit Vosselaar kwam vorig jaar in het nieuws toen bekend werd dat de prestigieuze collectie precolumbiaanse kunst van Paul Janssen in handen kwam van de Vlaamse overheid. De Vlaamse regering besliste op dat moment dat de weduwe van Paul Janssen haar collectie mocht gebruiken om de successierechten op de erfenis van haar man te betalen.

17.Familie Mintjens
97 miljoen euro
Het Kempens familiebedrijf Mintjens (meubelfabrieken) in Malle handhaaft zich in moeilijke marktomstandigheden. De meubelindustrie is in Vlaanderen geen evidente sector. De aanzwellende loonkost heeft de meeste bedrijven de nek omgedraaid. Mintjens echter hield het hoofd boven water. Dat kon onde meer door jaarlijkse forse investeringen. Het bedrijf poduceert in de eerste plaats eiken meubelen, een bewuste keuze die Mintjens toeliet uit te groeien tot de grootste Belgische meubelfabrikant.

18.Jean-Baptiste Claes
90 miljoen euro
Jean-Baptiste Claes, een voormalig profwielrenner, is de grote man bij JBC (confectie en distributie). Na een eerste succesvolle winkelopening in 1975 volgden al snel de eerste uitbreidingen in de Limburgse regio. Het Belgische familiebedrijf groeide sedertdien in enkele tientallen jaren tijd uit tt een kledingketen met ongeveer negentig vestigingen. De meeste kledingwinkels bevinden zich buiten de centra. Jean-Baptiste Claes woont in Meerhout.

19.Vic Swerts
81 miljoen euro
Vic Swerts, een selfmade ondernemer, richtte in 1966 zijn bedrijf Soudal op en hij houdt op vandaag nog steeds de touwtjes strak in handen. Het bedrijf is een van de grootste Europese producenten van silicone en mastiek. De onderneming beschikt over belangrijke productie-eenheden in Oud-Turnhout, de thuishaven van Soudal, en in Leverkusen, waar een dochter van Bayer overgenomen werd. Sinds de oprichting kan Soudal bogen op een groei van 15 procent per jaar.

20.Peter Van Marcke
76 miljoen euro
Peter Van Marcke is een telg uit de West-Vlaamse familie Van Marcke, bekend van het sanitair materiaal. In het verleden kwam de familie wel meer in de media wegens de interne moeilijkheden bij de opvolging aan de top. Peter Van Marcke houdt zich nu vooral bezig met kantoormeubelen met zijn groep VMKG. Peter Van Marcke woont in Wilrijk.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees