Asperges extra sappig en een derde goedkoper
Door het mooie weer is het aspergeseizoen uitzonderlijk vroeg begonnen. Ook de oogst is groter dan normaal, waardoor de prijs in de winkel snel zal zakken.
'Het is een beetje een eigenaardig seizoen', zegt Jos Van Dessel van de Mechelse Veilingen. 'We hebben een zeer strenge winter gehad en het voorjaar kwam maar heel langzaam op gang. Daardoor verwachtten we een trage start van het aspergeseizoen. Maar het zachte weer in april heeft alles omgedraaid. De productie is zeer snel op gang gekomen en de aanvoer is veel groter dan andere jaren in april.'
Een gevolg van die veel grotere aanvoer is dat de telers aanzienlijk minder krijgen voor hun asperges. 'Normaal krijgen zij nu zo'n 2,20 euro voor een schaaltje van een halve kilo', zegt Van Dessel. 'Vandaag is dat 1,50 euro.'
'We werken momenteel onder de kostprijs', zegt teler Sus Van Olmen uit het Kempense Noorderwijk, bij Herentals. 'De aspergeoogst is zeer arbeidsintensief, ik heb nu zeven arbeiders die de hele dag niets anders doen dan asperges steken. Dat moet nog met de hand gebeuren om de kwaliteit te bewaren.'
Volgens Sus Van Olmen is het nog een beetje te vroeg voor de consument. 'Mei is het absolute topseizoen', zegt hij. 'Asperges worden veel voorgeschoteld op feesten en dan is de vraag het grootst. Meestal is de kwaliteit van de groente die maand op haar best. Ook dat is dit jaar anders, want nu al is de asperge van zeer hoge kwaliteit. Ze is mals en sappig. Dat komt omdat het 's nachts al een tijdje niet meer vriest, daardoor krijgt de groente de kans om dag en nacht door te groeien.'
De vroege start betekent volgens Sus nog niet meteen een geslaagd seizoen. 'Alles hangt van het weer af', zegt hij. 'Als het kouder wordt, stokt de productie. En als het in juni slecht weer is, valt die sneller stil. Maar goed, daar mogen we ons nu nog niet blind op staren.'
De consument merkt voorlopig weinig van de lagere prijzen. Asperges kosten in de winkel gemiddeld 4,99 euro per schaaltje of bussel. 'Door het grote aanbod en de lage prijs kan daar wel snel verandering in komen', meent Jos Van Dessel.
Hoofdpunten
Hard tegen onzacht: deze vijf sleutelduels kunnen de titelstrijd tussen Antwerp en Union beslissen
Antwerp-boegbeeld Paul Bistiaux looft de werkwijze van Paul Gheysens en co: “De club is een geoliede machine geworden die niet panikeert”
Door wie zijn ze opgericht, wie zijn de iconen, wie is de baas en wie zijn de fans: een gekleurde handleiding over hét titelduel Antwerp-Union
De match van het jaar, hoe bereid je die het best voor? Mental coach legt uit: “Alles wat onvoorbereid is, zorgt voor extra druk”
Beste van Plus
Bruid in tranen wanneer zoontje onverwacht iets prachtig zegt tijdens fotoshootmoment
Ober probeert maar liefst acht plateaus met bier tegelijkertijd te serveren, maar dat loopt helemaal fout
Onverwachte exit: afscheid van Erik Goossens in ‘Thuis’
Acteurs uit ‘Romeo and Juliet’ vangen bot na aanklacht over naaktscène uit 1969
Lees meer
DE GROTE TEST. Welk schuursponsje is het beste? Dit is het oordeel van poetsexperte Liesbeth Verboven
De fiscus ziet u: hoe de belastingdienst alsmaar sluwer wordt
Zelf je beroepskosten bewijzen in je belastingaangifte, of toch maar dat forfait?
Néé, geen aluminiumfolie gebruiken: deze dingen doen we nog altijd verkeerd bij het barbecueën